Extractie wijsheidstanden
Overzicht
Op deze pagina
Indicatie
Uw tandarts of orthodontist verwijst u voor het verwijderen van één of meerdere wijsheidstanden.
De wijsheidstanden - ook wel verstandskiezen of derde molaren genoemd - bevinden zich achteraan in de mond, ontwikkelen zich als laatste en breken pas als laatste door. We zien echter vaak dat wijsheidstanden zich wel ontwikkelen maar niet of slechts gedeeltelijk doorbreken in de mond. We spreken dan over geïmpacteerde of partieel geïmpacteerde wijsheidstanden.
De voornaamste reden hiervoor is plaatsgebrek.
Daarnaast breken sommige wijsheidstanden slechts voor een deel door, maar door hun positie achteraan de mond zijn ze moeilijker te reinigen. Etensresten en vuil blijven hierdoor vaker onopgemerkt zitten wat resulteert in - soms herhaaldelijke - ontstekingen of abcesvormingen.
Verder kunnen geïmpacteerde wijsheidstanden door het ruimtegebrek schade en scheefstand bij de rest van het gebit teweegbrengen.
Bovendien kan het weefsel van een geïmpacteerde wijsheidstand zich vullen met vocht en aanleiding geven tot een cyste. Deze kan dan in volume toenemen en op die manier schade veroorzaken van de aangrenzende tanden, het kaakbeen en de zenuwen.
Tot slot kan uw orthodontist bij de start van uw orthodontische behandeling op de beeldvorming reeds zien of de wijsheidstanden op latere leeftijd problemen kunnen geven. Indien dit het geval is, zal u doorverwezen worden voor een preventieve verwijdering van de wijsheidstanden.
Voorbereiding
Op het moment van de consultatie dient de chirurg in het bezit te zijn van een overzichtsfoto van uw gebit (= OPG). Daar deze slechts eenmaal om de twee jaar wordt terugbetaald door de mutualiteit, adviseren wij u zeker bij uw doorverwijzende tandarts of specialist na te gaan of er een OPG beschikbaar is. Zo ja, mag het beeld ons doorgemaild worden via mka@asz.be. Zo niet, zullen wij een nieuw OPG nemen tijdens de consultatie. Indien de relatie van de wortel van de wijsheidstand tot de zenuw onvoldoende zichtbaar is op het OPG, kan eventueel nog een Cone Beam CT gevraagd worden.
Narcose
Extractie van de wijsheidstanden kan onder lokale of volledige verdoving. Samen met de arts wordt beslist - mede in functie van het aantal tanden en de relatie tot de zenuw - welk type verdoving meest aangewezen is.
Het verwijderen van de vier wijsheidstanden onder lokale verdoving gebeurt in twee keer. Zo heeft niet de gehele tong verdoofd te worden en heeft u minder het gevoel alsof u niet kan slikken. Voor de ingreep onder lokale verdoving hoeft u niet nuchter te zijn en mag u nadien ook zelf terug met uw voertuig rijden.
Indien u de vier wijsheidstanden in eenmaal wenst te laten verwijderen, gebeurt dit onder volledige verdoving. Hiervoor wordt een dagopname gepland, waarbij u dezelfde dag het ziekenhuis mag verlaten. De dag van uw ingreep dient u nuchter te zijn vanaf middernacht; d.w.z. niet meer eten, drinken of roken. U dient tevens begeleiding te voorzien daar u niet zelf met uw voertuig mag rijden. Uw medicatie neemt u die dag zoals vooraf besproken met de chirurg.
Terugbetaling
Het verwijderen van geïmpacteerde of partieel geïmpacteerde wijsheidstanden geniet van volledige terugbetaling door de mutualiteit; ongeacht of dit onder lokale of volledige narcose wordt uitgevoerd.
Indien de wijsheidstand reeds is doorgebroken, geldt dat tussen de leeftijd van 18 en 53 jaar geen terugbetaling kan worden verkregen.
Ingreep
De wijze van de extractie is afhankelijk van verschillende factoren zoals bv. de wijze van impactie, de positie van de tand, de lengte van de tandwortel, e.m. We onderscheiden volgende methodes om de wijsheidstand te verwijderen:
1. Indien de tand mooi is doorgebroken kan deze mogelijks op de klassieke wijze getrokken worden met een extractietang.
2. Gaat het om een geïmpacteerde tand, dan wordt het overliggend tandvlees eerst ingesneden. Op die manier wordt de tand vrijgelegd waarna deze verwijderd kan worden.
3. In geval de tand zich in grotendeels in bot bevindt, wordt het overtollige bot met een boortje weggehaald om de tand nadien te kunnen verwijderen.
De wonde wordt na de extractie gehecht met resorbeerbare hechtingen.
Nazorg
- Tong weghouden van de extractieplaats
- IJszakken intermittent aanleggen gedurende de eerste 24u na de ingreep. IJszakken wel beschermen met een handdoek of ander type doek om vrieswonden te voorkomen
- Veel rusten; bij voorkeur zittend, niet liggend
- Geen warme dranken noch hete spijzen nuttigen gedurende de eerste 24u na de ingreep
- Pijnstilling wordt voorgeschreven
- Paracetamol 1g al dan niet in combinatie met Ibuprofen 600 mg
- Tramadol kan indien nodig bijkomend worden voorgeschreven
- Afbouw medicatie: eerst stop Tramadol, dan stop Ibuprofen en tot slot stop Paracetamol
- Mondspoeling na elke maaltijd gedurende twee weken; te starten 24u na de ingreep
- Tanden poetsen zoals voorheen, eventueel met een zachte tandenborstel
- Roken wordt afgeraden ter bevordering van het genezingsproces
Nalast
Deze ingreep gaat gepaard met een aantal bijwerkingen, welke op zich geen reden tot ongerustheid hoeven te zijn.
- Zwelling kan toenemen tot de vierde dag na de ingreep; nadien neemt deze af
- Resorbeerbare hechtingen kunnen wat vervelend zijn, maar dit gevoel ebt weg van zodra de draadjes spontaan beginnen los te komen
- Ongemak tot pijn is normaal; gebruik de voorgeschreven medicatie voor de pijn hevig doorbreekt
- Lichte koorts is normaal tot de dag na de ingreep; rust en veel water drinken zijn aangewezen
- Nabloeding is mogelijk de eerste 12 tot 24u; plaats eventueel een nieuwe tampon waarop u goed bijt
- Moeilijke mondopening, moeilijk slikken, keelpijn en oorpijn kan voorkomen na de operatie; meld het ons in geval dit blijft aanhouden
- Eendoofheidsgevoel kan postoperatief optreden; dit is echter tijdelijk en verdwijnt na enkele dagen tot weken
- 'Veranderd'/verdoofd gevoel in de onderlip kan eveneens postoperatief optreden; dit verdwijnt na enkele uren tot dagen
- Laatste tanden kunnen zich wat herschikken na de extractie wat enig discomfort kan veroorzaken
- Lichte pijn of korsten aan de mondhoeken is normaal; deze kunnen verholpen worden met vaseline
Bij vragen kan u ons contacteren op 053 76 67 00.