Orgaan- en weefseldonatie
Orgaantransplantatie kan het leven redden van patiënten met een zeer ernstige ziekte. Ze kunnen enkel genezen door het zieke orgaan te vervangen. Dan is een orgaandonor van levensbelang.
Als u sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen uw organen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat u daar nu al over nadenkt en u registreert als donor.
Voorwaarden
Als u Belg bent of meer dan zes maanden in België woont, dan staat de wet de verwijdering van organen na uw dood toe tenzij:
- u dit uitdrukkelijk heeft geweigerd tijdens uw leven;
- uw naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) zich tegen de orgaanafname verzetten.
Procedure
Om te voorkomen dat uw naaste familieleden na uw dood de pijnlijke keuze in uw plaats moeten maken, kunt u vooraf het formulier voor instemming of weigering tot orgaandonatie invullen en laten registreren bij het gemeentebestuur van uw woonplaats. U kunt het formulier ook krijgen bij het gemeentebestuur.
De gemeente stuurt het formulier door naar het Rijksregister. De medische diensten raadplegen het Rijksregister om na te gaan of de overledene donor is of niet. De registratie van de instemming met of weigering tot orgaandonatie is gratis.
Wist je dat?
- Eén enkele donor kan minstens 8 levens redden.
- In België staan meer dan 1200 patiënten op een wachtlijst. De meeste wachten op een nier.
- Er staat eigenlijk geen leeftijd op orgaandonatie. Tot nu toe was de oudste orgaandonor 90 jaar oud. Hij doneerde zijn lever.
- Elk jaar worden er in heel de wereld meer dan 90 000 transplantaties uitgevoerd. Dat is meer dan 10 orgaandonaties per uur.
Nog meer info over orgaandonatie vindt u op de website www.alovernagedacht.be of via:
Dr. Bart Nonneman
Medisch donorcoördinator