Een psychologisch consult
Overzicht
Op deze pagina
Waarom een psychologisch consult?
Zonet kreeg u van uw behandelend arts het voorstel om een afspraak te plannen bij een psycholoog. U vraagt zich ongetwijfeld af wat dit te betekenen heeft én vooral wat u van een psychologisch consult mag verwachten.
In tegenstelling tot wat u misschien denkt, betekent een doorverwijzing helemaal niet dat er getwijfeld wordt aan uw medische klachten, de pijn of vermoeidheid die u ervaart, of dat wij denken dat er sprake is van een psychisch probleem. Het is wel een feit dat lichamelijke klachten vaak in stand worden gehouden of kunnen worden versterkt door tal van psychologische factoren.
Pakweg iedereen kan dus op een bepaald moment in zijn leven nood hebben aan enige vorm van professionele begeleiding of ondersteuning bij het omgaan met stress of het aanvaarden van lichamelijke beperkingen, bij het zicht krijgen op en het aanpakken van problemen.
Een eerste gesprek
Een eerste gesprek is zowel voor u als patiënt als voor de psycholoog verkennend van aard. Het is een eerste kennismaking waarin informatie wordt verzameld en waarin ook een deel van uw vragen kunnen worden beantwoord. Er worden samen met u afspraken gemaakt rond de frequentie waarmee de consulten nadien gebeurlijk zullen plaatsvinden, de vooropgestelde doelen. Tijdens de vervolgconsulten wordt samen met u stapsgewijs gewerkt aan deze doelen door o.a. gesprekken, denkoefeningen. Ook kleine huiswerkopdrachtjes kunnen worden meegegeven en dragen ertoe bij dat datgene wat voor u belangrijk is, namelijk minder pijnklachten, u algemeen beter voelen, snel kan worden bereikt.
Praktisch
Voor het eerste gesprek volstaan twee ziekenhuisklevers die u bekomt aan het onthaal van ons ziekenhuis. Per volgend consult brengt u één klever mee. Een psychologisch consult gebeurt steeds op afspraak.