Ziektebeelden

Astma

U bent door uw huisarts doorverwezen naar de consultatie Longziekten vanwege uw aanhoudende luchtwegklachten en een verdenking op astma. In het ziekenhuis doen we verdere onderzoeken. Astma is het gevolg van een chronische ontsteking van de luchtwegen. Door een extra prikkeling vernauwen de ontstoken luchtwegen, dit kan leiden tot een astma-aanval. De symptomen van astma zijn: kortademigheid, hoesten, een benauwd gevoel en een moeilijke ademhaling. Om de klachten onder controle te houden en aanvallen te voorkomen wordt er vaak een onderhoudsbehandeling ingepland. 

Er astma-aanval kan veroorzaakt worden door allergische prikkels (pollen, huisstofmijt, huisdieren,...) en niet-allergische prikkels (stress, rook, heftige emoties, temperatuurwisselingen,...).

Allergie

Veel mensen hebben last van een allergeie, het is ook de meest voorkomende chronische ziekte. Een allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem (het immuunsysteem) op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op reageert. De stoffen die bij mensen zo’n heftige reactie kunnen veroorzaken, noemen we allergenen. Bekende allergenen zijn bijvoorbeeld gras- en boompollen (hooikoorts), huisstofmijten, huisdieren en voedsel.

COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte. Deze ziekte is vaak het gevolg is van roken. We spreken van “chronische bronchitis” wanneer patiënten veel hoesten en slijmen hebben door de chronische ontsteking van de luchtwegen. De symptomen zijn een toenemende kortademigheid en vernauwing van de luchtwegen, om dit te testen doen we een longfunctieonderzoek.

Interstitieel longziekten

De term interstitiële longziekten (ILD) is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende longaandoeningen. Al deze aandoeningen hebben met het 'interstitium' te maken. Dit is de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten. ILD zijn zeldzame ziektebeelden. Een goede diagnose en bijbehorende behandeling vereist zeer specialistische kennis en ervaring. In het A.S.Z. is deze kennis en ervaring aanwezig.

Bij ILD kunnen allerlei klachten optreden: kortademigheid, vermoeidheidsklachten, hoesten, verminderde conditie, pijn, en nog vele andere klachten optreden. Dit is mede afhankelijk van het type ILD.

Bij bepaalde oorzaken, zoals auto-immuunziekten kunnen er symptomen aanwezig zijn die met het onderliggende ziektebeeld te maken hebben, zoals gewrichtsontstekingen, drogen ogen, droge mond of spierkrachtsafname.

Ook het verloop van de ziekte verschilt per patiënt. Sommige mensen hebben een vrij stabiel beloop van de ziekte, terwijl andere mensen ondanks medicatie toename van ontsteking en/of verlittekening hebben.

Chronisch hoesten

Hoest is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Tijdens het hoesten wordt lucht vanuit de longen met enorme kracht naar buiten gestoten. Daardoor wordt slijm of ander irriterend materiaal uit de luchtwegen verwijderd.

Hoesten komt vaak voor tijdens een verkoudheid of griep. Echter kan hoesten ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld roken. Wanneer u permanent last heeft van hoesten, noemen we dit chronisch hoesten. Er zijn vele oorzaken voor chronische hoestklachten. Hierbij kunt u denken aan astma ontsteking van de voorhoofdsholtes, medicijngebruik, longkanker, maagzuur in de slokdarm, longfribrose en COPD.

Longvliesontsteking

Een ontsteking van uw longvlies (de pleura) wordt ook wel longvliesontsteking genoemd. Bij de ontsteking schuurt uw borstvlies tegen de borstwand. Dat kan een vervelende en scherpe pijn veroorzaken bij het ademhalen, want het longvlies zit vol zenuwen. 

Pulmonale hypertensie

Pulmonale hypertensie is een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Deze hoge druk in de longvaten heeft gevolgen voor de werking van het hart. 

Bij een hoge druk in de longen dient de rechterkamer van het hart harder te werken. Het kost meer kracht om het bloed richting de longen te pompen. De rechterhartkamer past zich in eerste instantie aan: de spierwand wordt dikker en de hartkamer wordt groter. Zo lukt het toch om een normale hoeveelheid bloed weg te pompen.

Tegelijk ontstaan er als reactie op de verhoogde druk kwetsuren in de grote en kleine longslagaders. De vaten vernauwen en de druk in de longvaten gaat verder omhoog. Door deze reacties gaat op den duur de hartpompfunctie achteruit en ontstaat hartfalen.

Pulmonale hypertensie wordt vaak veroorzaakt door een andere aandoening, bijvoorbeeld een luchtweg- of longziekte. Zo kan er een vernauwing van de longvaten ontstaan door bijvoorbeeld COPD, roken of een longembolie. 

Symptomen van pulmonale hypertensie zijn: kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst, flauwvallen, hartkloppingen en vochtophoping. Om de diagnose te kunnen stellen dienen er verschillende onderzoeken te gebeuren. Pulmonale hypertensie is niet te genezen. Medicijnen helpen om de symptomen te verlichten en er beter mee te leven. De behandeling hangt af van de oorzaak. 

Longembolie

Bij een longembolie raakt een longbloedvat verstopt, waardoor er minder zuurstof in uw bloed terechtkomt. U kunt dan benauwd worden of pijn krijgen bij het ademhalen. Dit zorgt voor een angstig gevoel. 

Een longembolie is een afsluiting van een longslagader. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bloedstolsel. Het bloedstolsel ontstaat meestal in de bloedvaten van de benen of het bekken. Via de bloedbaan wordt het bloedstolsel meegevoerd naar de longen. 

Symptomen van een longembolie zijn: kortademigheid, benauwdheid, verhoogde hartslag, stijging van lichaamstemperatuur, pijn op de borst en hoesten (eventueel met bloed). 

De arts zal verschillende onderzoeken uitvoeren. Het doel van de behandeling is vermijden dat het bloedstolsel zich uitbreidt of dat er nieuwe stolsels bijkomen. Het bestaande stolsel wordt niet opgelost door de medicatie. Uw lichaam zorgt ervoor dat het bloedstolsel uiteindelijk oplost.

Slaapstoornissen

Slaap is een periode van rust die we nodig hebben om zowel fysiek als mentaal te herstellen.

Slecht slapen kan ons functioneren in het dagelijks leven ernstig belemmeren. Veel mensen weten niet eens dat ze een slaapstoornis hebben. We spreken van een chronisch slaapprobleem wanneer er minstens 3 x per week sprake is van klachten als vermoeidheid, slaperigheid overdag, concentratieproblemen en prikkelbaarheid gedurende minstens 3 maanden.

Op verwijzing van uw (huis)arts kunt u een afspraak maken het slaaplabo. U dient hiervoor een afspraak te maken bij de consultatie Pneumologie.

Een polysomnografie is een onderzoek waarbij uw hersenactiviteit en verschillende lichaamsfuncties worden gemeten terwijl u slaapt. Het onderzoek vindt plaats tijdens een ziekenhuisopname van één nacht. U slaapt die nacht op een verpleegafdeling in een éénpersoonskamer.

Tijdens een slaaponderzoek worden de volgende functies gemeten:

  • EEG: elektrische activiteit van de hersenen
  • ECG: elektrische activiteit van het hart
  • Borst-buik ademhaling
  • Mond-neus ademhaling
  • Saturatiemeting: bepaling van het zuurstofgehalte in het bloed
  • EMG: elektrische activiteit van de spieren, ter hoogte van beide benen

Pulmonale infecties

Onder infectieziekten van de longen vallen veel longziekten. De meest voorkomende klachten die patiënten hebben, zijn hoesten, koorts en kortademigheid. Een deel van deze ziekten is te genezen en een deel van deze ziekten is chronisch (langdurig).

Onder infectieziekten van de longen (pulmonale infectieziekten) vallen veel ziekten:

  • Longontsteking
  • Longvliesontsteking
  • Terugkerende luchtweginfecties 
  • Tuberculose
  • Schimmelinfecties van de longen

Met de juiste behandeling kunnen we bij chronische infectieziekten de klachten zo veel mogelijk verminderen. 

Immuundeficiëntie

Bij een immuundeficiëntie werkt een onderdeel van uw afweersysteem niet. Er zijn verschillende aandoeningen die ervoor zorgen dat dit systeem niet meer goed werkt.

Een gezond lichaam heeft goede beschermingsmechanismen tegen virussen en bacteriën. Dit soort ‘indringers’ wordt snel onschadelijk gemaakt. Een groot aantal organen en cellen werkt mee om de weerstand op peil te houden. Vooral de milt, de lymfeklieren en de witte bloedcellen zijn belangrijk voor een sterk afweersysteem.

Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, is het verloop van de ziekte vaak heftiger en moeilijker te genezen. 

Er zijn veel soorten afweerstoornissen, die in ernst en verschijnselen sterk kunnen verschillen. Zo kunnen problemen met de aanmaak van antistoffen een afweerstoornis veroorzaken, maar ook problemen bij het opruimen van virussen en schimmels. Ook regulatiestoornissen van het immuunsysteem en auto-immuunziekten komen voor.

Thoracale oncologie 

Thoracale oncologie gaat over het vaststellen en de behandeling van kwaadaardige aandoeningen die ontstaan in de borstkas. Dit zijn tumoren die uitgaan van de longen (longkanker), de luchtwegen, de longvliezen en de zwezerik..