MR-onderzoek

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. MRI is een onderzoeksmethode om informatie te krijgen over de spieren, pezen, gewrichten, wervelkolom, hersenen en de organen in de buik. Met de MRI-apparatuur maken wij doorsnedefoto’s van uw lichaam. Een MRI maakt gebruik van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Deze radiogolven zijn geen röntgenstralen. Het onderzoek is veilig en u voelt er niets van. 

De MRI maakt gebruik van een sterke magneet die altijd aan staat. Hierdoor trekt het alle metalen deeltjes aan in haar omgeving. Metalen deeltjes mogen daarom niet in de buurt van de sterke magneet komen.

Voorbereiding op het onderzoek

U ontvangt voor het onderzoek een vragenlijst die u alvast moet invullen.

Mag u eten en drinken voor het onderzoek?

Over het algemeen hoeft u niet nuchter te zijn. U kunt dus alles gewoon eten en drinken voor het onderzoek. Meestal zijn er geen speciale voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. Maar krijgt u een onderzoek van de buik of van het hart, dan is dat in sommige gevallen wel nodig.

Welke kleding moet u dragen tijdens het onderzoek?

Trek gemakkelijke niet-knellende kleding aan. Voor uw veiligheid is het belangrijk dat u kleding draagt die armen en benen geheel bedekken. Er mogen geen metalen delen in de kleding zitten zoals ritsen, knopen en versierselen.

Sieraden en make-up?

Laat sieraden zoveel mogelijk thuis, inclusief piercings. Wij raden u ook aan geen mascara op te doen. Zowel in de mascara als in de sieraden kunnen metalen deeltjes zitten.

Metalen voorwerpen?

Voordat u de onderzoekskamer in gaat, vragen wij u of u metalen voorwerpen bij u draagt. Deze mogen niet in de buurt van de sterke magneet van het MRI-apparaat komen. Het gaat om voorwerpen zoals:

  • Muntgeld, een aansteker, sleutels
  • Sieraden, horloge, haarspelden
  • Kunstgebit, tandprothese, gehoorapparaat
  • Betaalpas, andere pasjes, GSM, MP3-speler
  • Kleding met metalen knopen en ritssluitingen
  • Ingenaaide beveiligingslabels in kleding

Opgelet! Gegevens op bijvoorbeeld betaalpassen worden door de magneet gewist! Laat daarom al deze spullen zo veel mogelijk thuis.

Metalen voorwerpen binnen uw lichaam?

  • Als een metalen voorwerp vast zit in uw lichaam is er niets aan de hand. Maar de foto’s kunnen daardoor wel onscherp worden.
  • Zit het voorwerp niet vast? Dan zijn er voorzorgsmaatregelen nodig. Het sterke magnetische veld van de MRI kan invloed hebben op de werking van bepaalde implantaten. Pacemakers raken bijvoorbeeld ontregeld. Heeft u zo’n los voorwerp in uw lichaam dan moet u eerst met ons overleggen voordat de MRI gemaakt kan worden. Neem dan minstens één dag voor het onderzoek telefonisch contact op met de Dienst Medische Beeldvorming. U kunt dit ook laten doen door uw verwijzend arts. Na dit gesprek kunnen we besluiten of de MRI gemaakt kan worden.

Bij de volgende voorwerpen moet u contact opnemen:

  • Een slotjesbeugel of een draadje achter de tanden. Maar dit geldt alleen als u voor een MRI van het hoofd komt
  • Vaatclips in het hoofd (ingebracht voor 1995): afhankelijk van het gebruikte materiaal kan er schade aan de hersenen komen
  • Een pacemaker/medicijnpompje: de MRI kan de werking ervan ontregelen
  • Metaalsplinters in de oogkas: deze splinters kunnen bewegen en dan uw oog verwonden
  • Gehoorbeentjes-prothese: als deze van metaal is kan deze zich verplaatsen. 

Verloop van het onderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtkamer. Hij of zij vertelt u hoe het onderzoek zal gaan. De laborant controleert ook of u geen metalen voorwerpen (bankpasjes etc.) bij u hebt.

In de onderzoeksruimte gaat u op de MRI-tafel liggen. Voordat wij het onderzoek starten, vragen wij u nogmaals naar uw naam en geboortedatum. Dit om er zeker van te zijn dat we de juiste patiënt op de tafel hebben liggen. Omdat het onderzoek enige tijd kan duren, probeert de laborant u in een prettige houding te leggen. De MRI-tafel schuiven we hierna in een tunnel. De laborant bedient het MRI-apparaat vanuit de ruimte ernaast. Hij of zij houdt u via het raam en een televisiescherm in de gaten.

U moet de hele tijd van het onderzoek stilliggen, anders mislukken de foto’s. Tijdens het maken van een serie foto’s hoort u een snel kloppend geluid. In sommige situaties krijgt u oordopjes in of een koptelefoon (met muziek) op om het geluid te dempen. Als dit kloppende geluid ophoudt is een serie foto’s klaar. Een onderzoek bestaat uit het maken van meerdere series foto’s. De kortste serie duurt een halve minuut. De langste kan meer dan 10 minuten duren. Bij een onderzoek van het hart of de buik kunnen wij u vragen een aantal keer de adem in te houden. Tussen de opnamen door kunt u zich ontspannen. U moet wel op dezelfde plaats blijven liggen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het gehele onderzoek duurt meestal 15 tot 25 minuten. Soms kan een bepaald onderzoek langer duren, max. 45min.

Wanneer krijgt u de uitslag van het onderzoek?

Na het onderzoek bekijkt de radioloog of de beelden zijn gelukt. De radioloog beoordeelt de foto’s en vergelijkt ze met eventueel eerder gemaakte foto’s. Dan maakt hij of zij een verslag hiervan. U krijgt daarom niet meteen de uitslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag op een later tijdstip met u.

Contrastmiddel en nierfunctie

Het kan zijn dat wij bij uw onderzoek contrastvloeistof moeten gebruiken. Heeft u een slechte nierfunctie? Vertel het de MRI-laborant dan voor het onderzoek. Het onderzoek moet dan misschien worden aangepast.

Bent u zwanger?

Als u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, neem dan contact op met de dienst Medische Beeldvorming. Als het nodig is, kan een MRI-onderzoek worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap. Als er contrastmiddel toegediend moet worden, kan dat alleen na overleg met de radioloog.

Geeft u borstvoeding?

U hoeft geen speciale maatregelen te nemen als u borstvoeding geeft. Ook niet als wij een contrastmiddel moeten gebruiken.

Heeft u last van claustrofobie (angst in kleine ruimtes)?

U ligt tijdens het maken van de MRI-foto’s in een tunnel van ongeveer anderhalve meter lang. Als u last heeft van claustrofobie (angst in kleine ruimtes, bijvoorbeeld een lift) kan dit problemen geven. Als er foto’s van voeten, knieën of bekken gemaakt worden, ligt u niet met uw hoofd in de tunnel. Als u denkt dat u last van claustrofobie krijgt, bespreek dit dan van te voren met uw behandelend arts.

Mag ik iemand meenemen in de MRI-ruimte?

Het is mogelijk dat bijvoorbeeld een ouder, partner of vriend(in) bij u blijft in de MRI-ruimte. Als het nodig is kunt u voor het onderzoek kalmerende medicijnen innemen. Zij kunnen u wat rustiger maken. U moet dit wel vooraf bespreken met uw huisarts of uw behandelend arts. Deze arts kan dan ook een recept voor deze medicijnen voorschrijven.

Wachttijden

Het personeel doet al het mogelijke om de wachttijden zoveel mogelijk te beperken. Het kan echter gebeuren dat u voor een MR-onderzoek even moet wachten omdat een spoedpatiënt tussendoor moet worden onderzocht. Bedankt voor uw begrip hiervoor.

Kostprijs

Als u in orde bent met uw mutualiteit zal het honorarium grotendeels betaald worden door uw mutualiteit. U krijgt wel een factuur voor het wettelijk verplichte remgeld. Het te betalen bedrag hangt af van het soort onderzoek en het al dan niet toedienen van een contrastmiddel.