Isolatiemaatregelen
Isoleren is het afzonderen van de patiënt voor verzorging, verpleging en behandeling in een isolatiekamer. Het gaat hier om een vrijheidsberovende maatregel die alleen om strikt therapeutische redenen kan gehanteerd worden.
Isolatie van een patiënt wordt overwogen in twee verschillende situaties.
Isoleercel of een time-out ruimte
Enerzijds kan het gaan om het afzonderen van een patiënt in een isoleercel of een time-out ruimte. In het A.S.Z. zien we dit als een noodmaatregel die enkel in uitzonderlijke situaties gebruikt wordt op de afdelingen spoedgevallen en op de psychiatrie (PAAZ), en die een adequate behandeling onder continu toezicht moet mogelijk maken. De doelstelling van het isoleren kan verschillen naargelang de situatie van de patiënt.
Doelstellingen voor isolatie kunnen zijn:
- Verhinderen dat de patiënt zich kwetst
- Gevoel van veiligheid geven door het aanbieden van structuur en toezicht
- Voorkomen van ernstige materiële schade
- Verhoogd en continu toezicht
- Voorkomen van een ernstige ontwrichting van de therapeutische omgeving
- Stimuleren van zelfcontrole
- Optimaliseren van impulscontrole
- Verminderen van prikkels en regulatie van bewegingsdrang
-
Er wordt altijd gekozen voor het meest aangewezen middel en de duur wordt zo kort mogelijk te houden.
Onze visie:
- Vrijheidsbeperking kan enkel wanneer de patiënt een gevaar is voor zichzelf/anderen, of een risico bestaat op het onderbreken van een levensnoodzakelijke behandeling.
- De beslissing tot vrijheidsbeperking gebeurt in overleg met verschillende zorgverleners, patiënt
en familie. - Vrijheidsbeperkende maatregelen worden uitgevoerd op basis van de richtlijn vrijheidsbeperking die vastgelegd werd in een duidelijke procedure.
- We stellen een plan vrijheidsbeperking op maat van de patiënt op.
- De vrijheidsbeperkende maatregelen worden op regelmatige basis door verschillende zorgverleners geëvalueerd. De isolatie wordt zo snel als mogelijk beëindigd en dit wordt steeds genoteerd in het patiëntendossier.
Strikt isolatiebeleid
Anderzijds kan isolatie ook betekenen dat we voorzorgen nemen bij een patiënt die besmet is, om de patiënt zelf, de medepatiënten en bezoekers te beschermen. Zo zal de besmette patiënt die op een tweepersoonskamer verblijft overgebracht worden naar een eenpersoonskamer, blijft de deur van deze kamer gesloten, wordt de omgeving van de patiënt dagelijks gereinigd, ... De procedure voorziet dat patiënt en familie of bezoekers duidelijke informatie krijgen over de voorzorgsmaatregelen die zij zelf dienen te nemen en die het personeel neemt. Meer informatie over zorginfecties vindt u hier terug.
Indien u als patiënt of familielid hierover vragen heeft, aarzel dan niet de behandelende arts of een verpleegkundige aan te spreken.