Oncorevalidatie
Overzicht
Op deze pagina
Veel kankerpatiënten krijgen na hun behandeling te maken met ernstige fysische en psychosociale beperkingen, zoals: vermoeidheid, conditievermindering, krachtsverlies en verminderd functioneren. Deze beperkingen doen uw levenskwaliteit gevoelig dalen en zorgen voor een achteruitgang van uw algemeen welzijn.
Het A.S.Z. biedt u op campus Aalst een reconditioneringsprogramma aan om deze neveneffecten weg te werken en om op die manier uw re-integratie in het gewone leven te bevorderen en uw levenskwaliteit te verbeteren. Hiertoe wordt een groepsprogramma met een fysieke en psychosociale component aangeboden.
Praktische info
Om deel te nemen aan het oncorevalidatieprogramma is een voorschrift vereist van uw behandelende arts: reconditionering na de behandeling van kanker, 24 sessies.
Trainingsprogramma
Het trainingsprogramma omvat 12 weken. Er wordt aandacht besteed aan:
- het verbeteren van uw conditie
- het herwinnen van de kracht in armen en benen
- het wegwerken van bewegingsangst
- het herstellen van uw zelfvertrouwen
- het stimuleren van sport en activiteiten
- aandacht voor vermoeidheid
- aandacht voor psychosociale noden
Fysieke training
Elke dinsdag- en donderdagvoormiddag van 10u30 tot 12u00 (met uitzondering van feestdagen).
- Bij opstart wordt een fysieke evaluatie doorgevoerd aan de hand van een 6 minuten durende wandelproef.
- Het trainingsprogramma wordt aan de hand hiervan individueel voor u opgesteld en stap voor stap aangepast.
- De wandelproef wordt opnieuw geëvalueerd op het einde van het programma.
- Ook wordt er bij aanvang (schriftelijk) gepeild naar uw verwachtingen en eventuele klachten. Infosessies 1x/14 dagen op dinsdagvoormiddag van 09u30 tot 10u30.
- Thema’s als vermoeidheid, het nut van bewegen, psychosociale reintegratie, gezonde levensstijl, gezonde voeding, omgaan met stress en het veranderde leven komen aan bod. Tijdens de sessie maar ook tussentijds zijn een kinesist, maatschappelijk werker, diëtist, psycholoog of borstverpleegkundige beschikbaar voor eventuele vragen.
- De infosessies maken integraal deel uit van het oncorevalidatieprogramma. Aanwezigheid wordt verwacht
Infosessie ‘belang van bewegen’
Veel patiënten worden na hun behandeling geconfronteerd met ernstige fysische en psychosociale beperkingen waarbij men voornamelijk klachten aangeeft van vermoeidheid, conditievermindering, krachtsverlies en verminderd functioneren.
Lichamelijke activiteit gedurende de therapie werkt positief op het voorkomen dan wel reduceren van vermoeidheidsklachten na de therapie, net als op de levenskwaliteit. Onder supervisie kan men geleidelijk opbouwen en daarbij eerst spierkracht verbeteren.
Alsook zijn er aanwijzingen dat gewichtsverlies en voldoende lichamelijke activiteit positief werken ter preventie van bijvoorbeeld (terugkerende) borstkanker. Het feit dat men samen kan bewegen werkt motiverend , en zo kan u ook een activiteit vinden die bij u past.
Re-integratie na kanker... ook een psychisch herstel
Het beëindigen van de behandeling wordt door vele patiënten niet ervaren als een definitief punt na het kankerverhaal. Het afronden van een intensieve periode in het ziekenhuis kan u, naast de opluchting dat alles achter de rug is, zelfs onzeker maken. De doorgemaakte ervaring is onuitwisbaar en vaak werken de fysieke gevolgen van de ingreep en/of behandeling nog een tijd na. Omgaan met deze verminderde levenskwaliteit vraagt fysieke en psychische aanpassingen doorheen het dagelijks leven.
Het is heel begrijpelijk dat uw gevoel van veiligheid en vertrouwen in uzelf, in uw lichaam en het leven is aangetast. Uw identiteit werd aangeraakt, uw gevoel van grip op het leven, de verhoudingen en rollen binnen uw relatie en/ of gezin zijn niet meer helemaal dezelfde. Onlosmakelijk heeft de diagnose en de daaropvolgende periode zijn impact gehad op uw naaste omgeving. De fundamenten van het leven werden door elkaar geschud en kunnen mogelijks zinvragen oproepen.
Doorheen deze herstelfase is het bovendien normaal dat spanning en angst weer oplaaien bij een controle of dat u zich ongerust voelt bij een lichamelijke klacht. Verhalen uit de omgeving, media,… raken soms geheel onverwacht uw eigen doorgemaakte ervaringen weer aan.
Oncorevalidatie staat voor re-integratie, de draad van het leven heropnemen en hier actief stappen in zetten. Het stimuleert u te leven in het nu en de blik weer vooruit te durven richten.
Het betekent evenwel ook uzelf tijd en ruimte gunnen om even stil te staan bij wat u doorgemaakt hebt. Verwerken is nu eenmaal niet proberen vergeten, maar een plek geven en hiermee verder gaan…
We willen parallel aan deze fysieke trainingsperiode ook aandacht besteden aan al de aanpassingen en uitdagingen die zich doorheen deze fase kunnen aandienen. Bij aanvang van het programma wordt door de kinesist een korte vragenlijst (lastmeter) bezorgd. Binnen de twee weken na de opstart wordt een individueel gesprek met de psycholoog voorzien. Aan de hand van de lastmeter wordt meer ingezoomd op uw verwachtingen of eventuele werkpunten die u vooropstelt. Afhankelijk van uw noden kunnen meerdere gesprekken worden voorzien, ook – zo gewenst – met andere zorgverleners (kinesist, sociaal assistent, diëtist, borstverpleegkundige, …).
Doorheen de infosessies wordt ruimte geboden aan de thema’s die u tegenkomen bij het heropnemen van de draad van uw leven. We staan stil bij uw eigen ‘balans’ met de bedoeling uw draagkracht te versterken. Ook indien u zichzelf reeds behoorlijk in evenwicht voelt, kan het deugddoend zijn om een aantal kapstokken mee te krijgen en (h)erkenning te putten uit de ervaringen van lotgenoten.
Voeding bij oncorevalidatie
Wanneer de kankerbehandeling ten einde is blijven veel mensen met heel wat vragen zitten. Gaan deze vragen over voeding dan kunnen deze behandeld worden op onze infosessies. Gedurende de behandeling kwam de diëtist regelmatig langs om uw voedingsproblemen te bespreken. Nu alles achter de rug is, is het belangrijk om gezond én evenwichtig te eten. Maar… hoe doet u dat? Wat is gezonde voeding? Hoeveel mag u eten? Waarop moet u dagelijks letten? Wat mag u drinken? Waarom is gezonde en evenwichtige voeding belangrijk? Dit en nog veel meer komt u te weten via onze infosessies over voeding.
Kostprijs
Maandelijks wordt via factuur uw persoonlijke bijdrage toegestuurd na tussenkomst van uw ziekenfonds. U kan zich voor verdere inlichtingen wenden tot het secretariaat fysiotherapie.