Infectiepreventie

Een ziekenhuis is een omgeving waarin potentieel veel ziektekiemen aanwezig zijn. Infecties die patiënten oplopen ten gevolge van opname en/of behandeling in een ziekenhuis noemt men zorginfecties. Daarom bestaat er binnen het A.S.Z. een team voor infectiepreventie en is er ook een beleidsgroep voor antibioticatherapie actief.

infectiepreventie (c) Pexels

Infectiepreventie

De dienst infectiepreventie, ook wel ziekenhuishygiëne genoemd, richt zich onder meer op de preventie van overdracht van micro-organismen en op het voorkomen en bestrijden van ziekenhuisinfecties.

Meer informatie over algemene inwendige ziekten & infectieziekten vindt u hier terug. 

Antibioticatherapie

De beleidsgroep voor atibioticatherapie streeft naar een beperkt en correct gebruik van antibiotica, met een zo kort mogelijke duur.

Binnen het A.S.Z pleiten wij voor een doordacht gebruik van antibiotica en voeren wij mee campagne om een verdere opmars van resistentie van bacteriën tegen te gaan. 

Het A.S.Z. neemt volgende maatregelen om antibioticaresistentie te bestrijden:

  • We schrijven antibiotica voor volgens de richtlijnen van het A.S.Z.
  • We nemen klinische stalen af op een juiste manier
  • We herevalueren regelmatig de antibioticabehandeling
  • We volgen de adviezen voor infectiepreventie
  • We geven onze patiënten informatie over de gebruikte antibiotica en de mogelijke bijwerkingen

We hebben veel aan antibiotica te danken. Sinds de ontdekking van penicilline in 1928 hebben antibiotica enorm veel levens gered en complexe geneeskunde mogelijk gemaakt. Door een soms onverantwoord gebruik van antibiotica worden we meer en meer geconfronteerd met bacteriën die resistent zijn geworden aan de beschikbare antibiotica. Dat zorgt ervoor dat er soms geen opties meer zijn om relatief eenvoudige infecties te behandelen. Volgens de OESO zal de resistentie tegen 2050 gemiddeld 33.000 overlijdens/jaar veroorzaken in de Europese Unie. Ook het aantal bijkomende ziekenhuisdagen en de zorgkosten zullen hierdoor enorm stijgen.

Het KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) pleit dan ook voor een ‘One Health’ actieplan tegen de verdere opmars van antimicrobiële resistentie, met betrokkenheid van zowel de humane - als diergeneeskunde, en de brede gezondheidszorg.

Bespreek steeds met uw behandelend arts of antibiotica echt noodzakelijk zijn, en wat de mogelijke neveneffecten kunnen zijn. Antibiotica helpen ook nooit voor virale infecties en zijn niet geschikt bij een verkoudheid of griep.

Meer informatie vindt u terug op: www.gebruikantibioticacorrect.be 

Antibioticabeleid

In het A.S.Z hebben we een heel actieve antibioticatherapiebeleidsgroep die zich inzet om het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk te beperken. Er wordt dagelijks advies verstrekt rond het toedienen van antibiotica, met een multidisciplinair team bestaande uit een Infectioloog, Microbioloog en Klinisch apotheker. Ook is er een strikte opvolging van het antibioticagebruik in ons ziekenhuis. 

Strikte handhygiëne en zorgzones

De handen van onze zorgverleners vormen de belangrijkste weg van overdracht voor ziektekiemen. In het A.S.Z voeren we dan ook een strikt handhygiënebeleid. 

Met een goede handhygiëne voorkomen we ziekenhuisinfecties. Onze zorgverleners gebruiken altijd water en zeep, handalcohol en/of handschoenen voor en na elk patiëntencontact. Ze dragen geen juwelen (ringen, uurwerken, armbanden), nagellak of lange mouwen en ze houden hun nagels kort en verzorgd. Wij werken binnen het ziekenhuis met zorgzones. Binnen deze zones, die duidelijk aangeduid zijn, gelden steeds al deze voorschriften.  

zorgzone bord A.S.Z.

Ook u kan ons helpen... 

  • door onze zorgverleners aan te spreken als u merkt dat ze geen correcte handhygiëne toepassen. 

  • door zelf regelmatig uw handen met water en zeep te wassen of ze te ontsmetten met handalcohol. 

Hoe ontsmet u uw handen met handalcohol? 

Duur: 25 à 30 seconden

  1. Neem voldoende handalcohol. 
  2. Wrijf de handpalmen tegen elkaar. 
  3. Wrijf de rechterhandpalm over de linkerhandrug en omgekeerd. 
  4. Wrijf de rechterhandpalm tegen de linkerhandpalm met de vingers van beide handen tussen elkaar. 
  5. Breng de achterkant van de vingers in de andere handpalm en wrijf de vingers tegen deze  handpalm heen en weer. 
  6. Wrijf de duim van elke hand in met de palm van de andere hand. 
  7. Wrijf de vingertoppen van elke hand draaiend in in de palm van de andere hand. 

Hoe ontsmet u uw handen met handalcohol? (duur: 30 à 60 sec.)

Hoe wast u uw handen met water en zeep? 

Duur: 30 à 60 seconden 

  1.  Maak de handen nat. 
  2. Neem voldoende zeep. 
  3. Wrijf de handpalmen tegen elkaar. 
  4. Wrijf de rechterhandpalm over de linkerhandrug en omgekeerd. 
  5. Wrijf de rechterhandpalm tegen de linkerhandpalm met de vingers van beide handen tussen elkaar. 
  6. Breng de achterkant van de vingers in de andere handpalm en wrijf de vingers tegen deze handpalm heen en weer. 
  7. Wrijf de duim van elke hand in met de palm van de andere hand. 
  8. Wrijf de vingertoppen van elke hand draaiend in de palm van de andere hand.
  9. Spoel de handen goed af zodat alle zeepresten verwijderd worden. 
  10. Dep de handen droog met een wegwerpdoekje. 
  11. Sluit de kraan af met het wegwerpdoekje zodat de handen niet opnieuw besmet worden. 

 

Hoe wast u uw handen met water en zeep?

Zorginfecties

Uit een Belgisch onderzoek blijkt dat 6 % van de patiënten tijdens hun verblijf in een ziekenhuis een zorginfectie oplopen. Infecties met MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) en andere resistente kiemen zijn daarbij de grootste boosdoeners. Hoewel niet alle zorginfecties te voorkomen zijn, kan een belangrijk deel ervan worden vermeden dankzij aangepaste maatregelen. Het gaat in de eerste plaats om een correcte en systematische toepassing van standaard voorzorgsmaatregelen, waarbij handhygiëne cruciaal is.

Anderzijds zetten we ook in op een strikt isolatiebeleid. Als patiënten een mogelijke drager zijn van bepaalde resistente kiemen, worden de nodige stalen afgenomen en wordt de patiënt in isolatie verzorgd. Isolatiemaatregelen zijn extra maatregelen die naast de standaard voorzorgsmaatregelen worden genomen. Zo zal de zorgverlener soms een schort, masker en handschoenen moeten dragen bij de verzorging van een patiënt en dient de deur van de kamer gesloten te blijven. De patiënt en familie worden hierover uiteraard goed geïnformeerd. Zodra mogelijk worden deze extra maatregelen stopgezet.

 

Isolatiemaatregelen kunnen noodzakelijk zijn bij:

MRSA

MRSA

Stafylokokken zijn bacteriën die bij heel wat mensen ongemerkt aanwezig zijn in de neus of op de huid. MRSA (methicilline resistente staphylococcus aureus) is een variant van de stafylokok die ongevoelig is geworden voor de werking van de meeste antibiotica. 

Wanneer u als gezonde persoon in aanraking komt met deze bacterie en ‘drager’ wordt, zal dit slechts in uitzonderlijke gevallen aanleiding geven tot ziekte. Verzwakte en zieke mensen kunnen door de bacterie wel ziek worden en dus een ernstige infectie ontwikkelen.

Daarom is het nodig dat we in het ziekenhuis maatregelen nemen om de verspreiding van MRSA te beperken.

Clostridium difficile

Clostridium difficile

Clostridium difficile is een verwekker van diarree. Deze infectie treedt vooral op na een langdurig gebruik van antibiotica. Daar deze bacterie hardnekkig aanleiding kan geven tot snelle verspreiding en epidemieën, voeren we een strikt isolatiebeleid bij patiënten die diarree vertonen door deze ziektekiem.

Multiresistente ziektekiemen

Multiresistente ziektekiemen

Er zijn kiemen (CPE, ESBL, VRE) die bepaalde mechanismen ontwikkelden, zodat ze niet meer gevoelig zijn aan heel wat beschikbare antibiotica. Om overdracht en opmars van deze moeilijk te behandelen kiemen te vermijden, wordt ook hier een strikt isolatiebeleid toegepast.

Norovirus / Rotavirus

Norovirus / Rotavirus

Norovirus/Rotavirus is een virus dat buikgriep veroorzaakt met klachten van braken en/ of diarree. Daar dit virus aanleiding kan geven tot snelle verspreiding binnen het ziekenhuis voeren we een strikt isolatiebeleid bij patiënten die besmet zijn met het Norovirus of het Rotavirus zolang de ziekteverschijnselen aanhouden.

Tuberculose

Tuberculose

Tuberculose is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacil of de bacil van Koch. De meest voorkomende vorm van deze ziekte is longtuberculose. De bacil kan soms ook andere organen aantasten zoals het bot (ziekte van Pott), klieren (kliertuberculose), of heel zeldzaam uitgebreid verspreid zijn binnen het lichaam (miliaire tuberculose). Tuberculose wordt bijna uitsluitend overgedragen via de lucht. Om verspreiding binnen het ziekenhuis te vermijden wordt dus ook bij patiënten met een actieve tuberculose een strikt isolatiebeleid toegepast.

Covid-19

Covid-19

Het SARS-CoV-2 virus werd ontdekt einde 2019 en zorgde in 2020 – 21 voor een belangrijke pandemie wereldwijd. Het virus verspreidt zich erg makkelijk door speekseldruppeltjes, via contact met handen of besmette voorwerpen en op korte afstand via de lucht. Daar het virus aanleiding kan geven tot een snelle verspreiding binnen het ziekenhuis voeren we een strikt isolatiebeleid naar patiënten die besmet zijn met het Covid-19-virus. Ze worden opgenomen in een strikte luchtcontactisolatie op een kamer of aparte afdeling waar geen bezoek mogelijk is om ook familie te beschermen tegen het zelf oplopen van het virus. Uiteraard kan bezoek in een specifieke context (zoals fase levenseinde) wel toegestaan worden.

Zolang de coronapandemie actief is worden ook binnen en buiten het ziekenhuis alle voorzorgmaatregelen genomen: draag steeds een mondneusmasker, houd afstand en ontsmet steeds uw handen bij het betreden en het verlaten van het ziekenhuis.  

Brochures

20 juli 2023
  • Algemene inwendige ziekten & infectieziekten
29 juli 2021
  • Longziekten
29 juli 2021
  • Dermatologie
27 juli 2023
  • Algemene inwendige ziekten & infectieziekten
8 mei 2023
  • Algemene inwendige ziekten & infectieziekten
9 juni 2021
  • Algemene inwendige ziekten & infectieziekten
23 mei 2022
  • Algemene inwendige ziekten & infectieziekten
9 juni 2021
  • Algemene inwendige ziekten & infectieziekten
19 januari 2024
  • Algemene inwendige ziekten & infectieziekten
29 juli 2021
  • Algemene inwendige ziekten & infectieziekten
4 mei 2021
  • Algemene inwendige ziekten & infectieziekten

Contact