Sterilisatie (vasectomie)
Overzicht
- Prostaatcentrum
- Circumcisie (besnijdenis)
- Sterilisatie (vasectomie)
- Testiskanker (zaadbalkanker)
- Kinderurologie
- Robotchirurgie
- Prostaatkanker
- Prostaat Lasertherapie (HoLEP)
- Urineweginfecties
- Neuromodulatie
- Blaaspoliepen - blaaskanker
- Transfusieloze heelkunde
- Erectiele dysfunctie
- Urologische oncologie
- Prostaatkliniek
- Nierstenen - steenkliniek
- Urine incontinentie
- Uro-gynaecologie
- Ziekte van Peyronie
- Fusie biopsie van de prostaat
- REZUM Stoom Therapie
Sterilisatie bij de man (vasectomie)
Sterilisatie (vasectomie) is een veilige en betrouwbare manier van anticonceptie.
Bij de ingreep worden beide zaadleiders afgesloten. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen meer in het sperma terechtkomen. Bij geslachtsgemeenschap kan dan ook geen bevruchting plaatsvinden. Een sterilisatie heeft geen invloed op uw seksuele beleving. U moet er natuurlijk wel zeker van zijn dat u geen kinderen (meer) wilt.
Voor de sterilisatie
U bespreekt het voornemen tot sterilisatie met uw behandelende uroloog.
Als er geen bijzonderheden zijn, zoals gebruik van bloedverdunners en als u een akkoord verklaring voor sterilisatie (vasectomie) ondertekend meebrengt, voeren wij de behandeling uit tijdens een eerstvolgende raadpleging in het A.S.Z.
Na de sterilisatie
De eerste paar dagen na de ingreep moet u zware werkzaamheden, sport en geslachtsgemeenschap vermijden. U mag in die periode douchen maar niet baden. De hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Deze lossen na enkele weken op. Na de sterilisatie bent u niet direct onvruchtbaar. Na een 3-tal maanden kunt u het sperma laten onderzoeken. Na afgeven van een spermastaal op het laboratorium bespreekt u het resultaat met uw behandelende uroloog of huisarts. Als er geen zaadcellen meer in het sperma aanwezig zijn, bent u er zeker van dat u onvruchtbaar bent. U en uw partner kunnen dan stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen.
Kans op zwangerschap na sterilisatie
Een sterilisatie is een nagenoeg definitieve manier om zwangerschap te voorkomen. Er is een bijzonder kleine kans (0,03%) dat de zaadleiders terug aan elkaar groeien en opnieuw doorgankelijk worden. Dit noemt men herkanalisatie. Dan bent u toch terug vruchtbaar.
Sterilisatie ongedaan maken
Mocht u spijt krijgen van uw sterilisatie dan kunt u proberen deze ongedaan te laten maken via een hersteloperatie: vasovasostomie. Bij deze ingreep worden de zaadleiders hersteld, dit onder volledige verdoving. Meer dan de helft van de mannen is na deze hersteloperatie in staat om terug een kind te verwekken.
Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk?
U krijgt een plaatselijke verdoving via een 2-tal beiderzijdse inspuitingen ter hoogte van de huid van de balzak. Via 2 kleine insneden in de huid worden beide zaadleiders vrijgemaakt. De zaadleiders worden doorgeknipt – een stukje wordt verwijderd – en de uiteinden worden afgebonden en dicht geschroeid. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten. Na de ingreep kunt u met eigen vervoer terug naar huis.