Slaaponderzoek
Overzicht
Een polysomnografie is een onderzoek waarbij uw hersenactiviteit en verschillende lichaamsfuncties worden gemeten terwijl u slaapt. Het onderzoek vindt plaats tijdens een ziekenhuisopname van één nacht. U slaapt die nacht op een verpleegafdeling in een éénpersoonskamer.
Tijdens een slaaponderzoek worden de volgende functies gemeten:
- EEG: elektrische activiteit van de hersenen
- ECG: elektrische activiteit van het hart
- EMG: elektrische activiteit van de spieren, ter hoogte van beide benen
- Borst-buik ademhaling
- Mond-neus ademhaling
- Snurken
- Saturatiemeting: meting van het zuurstofgehalte in het bloed
- PLM: beenbewegingen
- U wordt tijdens de nacht ook gemonitord via een infrarood videocamera
Het aansluiten en de metingen zijn volledig pijnloos. U dient zich dus geen zorgen te maken.
Voorbereiding thuis
Tijdens de slaapstudie worden verschillende elektroden op het hoofd en gelaat bevestigd met een speciale pasta. Voor een goede registratie van de signalen vragen we u om volgende richtlijnen te volgen:
- Gebruik geen haarlak noch haargel.
- Draag geen make-up, dag-of nachtcrème of bodylotion.
- Voor de heren is het aan te raden zich nog eens glad te scheren.
Wat meebrengen?
- Identiteitskaart
- Slaapkleding: bij voorkeur een korte broek en een t-shirt. Een korte broek omdat er elektroden op de benen gekleefd worden. Een t-shirt is verplicht om hygiënische redenen. We trachten rechtstreeks contact tussen de buik- en borstbanden en de huid te vermijden.
- Uw gebruikelijke medicatie.
- Uw CPAP-toestel met masker (enkel bij tweede slaaplabo).
- Eventueel pantoffels, lectuur of uw eigen hoofdkussen.
Verloop van het onderzoek
- U dient zich om 19u30 aan te melden op de dienst inschrijvingen in het A.S.Z. campus Wetteren. Daar wordt u ingeschreven voor een ziekenhuisopname van één nacht. Vermeld hierbij dat dit voor een slaaponderzoek is en of u al dan niet een hospitalisatieverzekering heeft. Sommige ziekenfondsen en verzekeringsmaatschappijen komen tegemoet in de supplementaire kosten bij opname en dagopname. Heeft u een hospitalisatieverzekering? Neem dan ruim voor de dag van opname contact op met uw verzekeringsinstelling om uw opname te melden.
- Na de inschrijving zal onze medewerker u uw dossier overhandigen en uw kamernummer meedelen. Vervolgens dient u zich naar uw kamer te begeven, waar u zich gerust al mag installeren en uw nachtkledij mag aantrekken.
- In het weekend echter, is er ‘s avonds niemand meer aanwezig aan het onthaal. Om het ziekenhuis binnen te geraken, dient u door middel van de parlofoon (rechts van de toegangsdeur) een verpleegkundige te verwittigen. Hij/zij zal u dan binnen laten.
- In de loop van de avond (tussen 19u30 en 22u) zal een medewerker van het slaaplabo alle sensoren en electroden komen aankoppelen.
- Indien u voor het eerst komt slapen, zal u een vragenlijst overhandigd worden die u dient in te vullen.
- Uw lengte en gewicht zullen nagevraagd worden; dit is van belang voor het interpreteren van de resultaten van uw slaaponderzoek
- Op uw hoofd en gelaat worden electroden bevestigd met een speciale pasta. De resten van deze pasta kan u de volgende dag gemakkelijk verwijderen met lauw water.
- Rond buik en borst wordt een band aangebracht om de ademhalingsbewegingen te registreren;
- Op beide benen wordt een sensor aangebracht om de spieractiviteit van de benen op te nemen.
- Op een vinger wordt een kapje (probe) aangebracht om de zuurstof in uw bloed te meten.
- Tenslotte wordt er ook nog aan de keel, t.h.v. de stembanden, een microfoon gekleefd om eventueel snurken te registreren.
- Eens alle elektroden ter plaatse, komt een gazen netje over uw hoofd, om alle electroden goed ter plaatse te houden gedurende de slaap.
- Het aankoppelen neemt ongeveer 30 à 45 minuten in beslag.
- De registratie van de signalen gebeurt d.m.v. een draagbare recorder. Alle gegevens worden draadloos doorgezonden naar de computer. U kan dus gedurende de nacht zonder problemen het bed verlaten voor eventueel toiletbezoek.
- Eens aangekoppeld, wordt de computer opgestart. Op dit ogenblik zal de medewerker van het slaaplabo beoordelen of de signalen goed zijn. Indien nodig zal hij/zij nog enkele aanpassingen doen. Vervolgens zal de computer gedurende een ingestelde periode (ongeveer 11 uur) de signalen registreren. De metingen worden opgevolgd door de verpleegkundigen van de avond- en nachtploeg, met behulp van een monitor op de verpleegpost. Zij komen normaal gezien niet op de kamer, tenzij de meting in gevaar is en zij moeten bijsturen.
Na het onderzoek
De volgende ochtend, tussen 7u30 en 8u30 komt de verpleegkundige bij u op de kamer om de elektroden af te koppelen. De pasta wordt zo goed mogelijk verwijderd. Vanaf 8u is er mogelijkheid om te ontbijten.
Ongeveer 10 dagen later zijn de resultaten van uw slaaponderzoek bekend en kan u op consultatie gaan bij de behandelende arts voor de bespreking van deze resultaten. Wanneer u hiervoor geen afspraak heeft, kan u contact opnemen met het secretariaat pneumologie in Aalst op het nummer 053 76 67 10.
Indien u nog vragen heeft, kunt u steeds terecht bij uw behandelende arts. De verpleegkundige op de onderzoeksafdeling vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.