Renografie

Uw behandelend geneesheer heeft u naar de dienst nucleaire geneeskunde doorverwezen voor een renografie. Andere benamingen voor dit onderzoek zijn een MAG-3 onderzoek of een renogram.

Een renografie is een onderzoek van de nieren dat wordt uitgevoerd met behulp van een licht radioactieve stof. Het onderzoek laat toe om de werking en de afvloei van de beide nieren te beoordelen.

Dit onderzoek kan door uw verwijzende arts worden aangevraagd indien er een vermoeden is van urinewegobstructie of wanneer er een achteruitgang is van uw nierfunctie.

Verloop onderzoek

Het is belangrijk te weten dat dit onderzoek veilig en pijnloos verloopt.

  • Voorbereiding

We vragen u om 30 minuten voor het onderzoek 500 ml water te drinken. U hoeft dus niet nuchter te zijn en u mag alle medicatie innemen zoals gewoonlijk. U mag ook plassen.

  • Inschrijving onthaal

Bij aankomst in het ASZ laat u zich eerst inschrijven bij het onthaal. Breng uw identiteitskaart mee. Vervolgens begeeft u zich naar de dienst nucleaire geneeskunde.

  • Inschrijving nucleaire geneeskunde

U meldt zich aan bij het secretariaat nucleaire geneeskunde. Hier dient u uw klevers en de verwijsbrief van de arts af te geven.

  • Het onderzoek

Bij start van het onderzoek zal u worden geïnstalleerd op de onderzoekstafel van de nucleaire scanner. Nadat een correctie positie van nieren ten opzichte van de camera is bekomen, wordt een licht radioactieve stof intraveneus via een infuus bij u toegediend.

Deze licht radioactieve stof zal zeer snel door de beide nieren worden opgenomen en vervolgens via de urinewegen worden geklaard. Hierdoor is het mogelijk om de werking en de klaring van de beide nieren te beoordelen.

 

De eerste reeks van opname starten direct na de toediening van de radioactieve stof en duren ongeveer 40 minuten. We vragen u om gedurende deze tijd zo stil als mogelijk te liggen om een optimale beeldkwaliteit te bekomen.

Afhankelijk van de vraagstelling bestaat de mogelijkheid dat u gedurende de eerste reeks van opnamen een intraveneuze injectie krijgt met een medicament om de werking van de nieren optimaal te stimuleren.

 

Na het beëindigen van de eerste reeks van opnamen, zal u worden gevraagd de blaas te ledigen. Vervolgens zal er een korte opname van 1 minuut bekomen worden van de nier regio.

Afhankelijk van het resultaat van deze beelden kan het zijn dat u na 60 minuten moet terug komen voor een derde opname, dewelke ongeveer 1 minuut duurt.

Resultaat van het onderzoek

Een arts van de dienst nucleaire geneeskunde beoordeelt de kwaliteit van het onderzoek voor u de afdeling verlaat. Na het onderzoek wordt een verslag opgemaakt voor de behandelende arts die u ook het resultaat zal meedelen en indien nodig de gepaste therapie zal starten.

Indien u bij het verlaten van de dienst uw verslag wenst mee te nemen, bijvoorbeeld omdat u het dezelfde dag nog nodig hebt, meld dit dan aan de verpleegkundige. U krijgt ook de dag van het onderzoek een document mee met een code.

Hiermee kan u later de resultaten van uw onderzoek online raadplegen via Pacsonweb. Hoe u dat kan doen staat uitvoerig op het document beschreven.

Veiligheid en straling

Het idee dat u een radioactieve stof krijgt toegediend, kan bij u vragen oproepen. Deze reactie is zeer begrijpelijk maar niet terecht. De stof zendt slechts een korte tijd straling uit en is na 12 uur praktisch volledig uit het lichaam verdwenen.

U noch uw begeleider of familieleden lopen enig risico. U kan dus na het onderzoek normaal omgaan met volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Wij adviseren wel om kinderen jonger dan 12 jaar niet langer dan een half uur bij u op de schoot te nemen gedurende de eerste 12 uur na de inspuiting. Spelen, eten geven, verschonen en andere dagelijkse bezigheden vormen geen probleem. Ook beperkt u best het contact met zwangere vrouwen gedurende de eerste 12 uur.

Vanaf 12 uur na het onderzoek kan u weer alles doen wat u gewend bent. De radioactieve stof is dan praktisch volledig uit uw lichaam verdwenen.

Hebt u nog vragen?

Neem gerust contact op met ons

Dienst nucleaire geneeskunde A.S.Z.