SPECT-CT is een gecombineerde (hybride) beeldvormingstechniek, waarbij twee verschillende beeldvormingsmogelijkheden (SPECT en CT) samen gemonteerd zijn in één enkele camera.

SPECT staat voor “Single Photon Emission Computer Tomography” en registreert de gammastralen van isotopen. CT staat voor de klassieke “Computer Tomography” en maakt gebruik van röntgenstralen. SPECT-CT is een gecombineerde (hybride) beeldvormingstechniek, waarbij twee verschillende beeldvormingsmogelijkheden (SPECT en CT) samen gemonteerd zijn in één enkele camera. Door het samenbrengen van deze technieken zal de patiënt in één onderzoekstijd twee complementaire onderzoeken ondergaan en dit in exact dezelfde omstandigheden en lichaamshouding.

In nucleaire geneeskunde maakt men gebruik van een gamma-camera. Dit is een detectie-apparaat voor gamma-stralen dat toelaat specifieke beelden te maken. Bij de patiënt wordt een radioactief isotoop ingespoten of peroraal toegediend. Dit isotoop verzamelt zich in een orgaan (bv. de lever, de schildklier, bot, het hart..), en enkele minuten tot enkele uren nadat het isotoop wordt toegediend, dient de patiënt plaats te nemen op de onderzoekstafel van de gamma-camera en door middel van twee grote detectoren wordt de radioactiviteit(gammastralen) bij de patiënt gecapteerd en via een specifiek algoritme wordt dit dan omgezet in een beeld. Dit beeld wordt ook “scintigrafie” genoemd. Nucleaire geneeskunde is dus een beeldvormende techniek die door de artsen wordt aangevraagd om de diagnose te kunnen stellen bij bepaalde aandoeningen.

Deze onderzoeken worden vaak aangevraagd door orthopedisten (botscan/botscintigrafie), endocrinologen (schildklierscintigrafie), cardiologen (myocardscintigrafie),…..Het zijn artsen, nuclearisten, die verantwoordelijk zijn voor deze onderzoeken alsook het protocol opmaken. Een patiënt kan enkel via verwijzing van zijn behandelende huisarts of specialist een afspraak maken voor dergelijk onderzoek.

 

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek is volkomen pijnvrij, op de prik na om het radioactief isotoop in te spuiten. Het onderzoekt neemt wel wat tijd in beslag omdat vooreerst het isotoop moet worden ingespoten. Dit isotoop moet de tijd krijgen om zich te binden aan een orgaan en de opnames duren, afhankelijk van het te onderzoeken orgaan, vrij vlug 20 tot 30 minuten. Aan de patiënten wordt gevraagd om gedurende de opnames van de beelden zo stil mogelijk te blijven liggen.