Over nucleaire geneeskunde

Wat is Nucleaire Geneeskunde ?

Door de toediening van een licht radioactieve stof (die vrij snel uit het lichaam verdwijnt) via een injectie, inhalatie of via orale weg, laat de nucleaire geneeskunde toe de functie te onderzoeken van één of meerdere organen. De gebruikte stof is specifiek voor het doelorgaan. Een aangepaste camera (gammacamera, Spect-Ct camera of PET-Ct camera) zal de straling die wordt uitgezonden door deze stof opnemen. Dit laat toe om de spreiding van deze stof in een orgaan te bekijken of te meten. Aan de hand van deze informatie kan de nucleaire arts zijn verslag maken en overmaken aan de verwijzende arts.

Voorbereiding op het onderzoek

De onderzoeken op de dienst nucleaire geneeskunde gebeuren enkel na afspraak.

De voorbereiding hangt af van het type onderzoek. Wanneer u een afspraak neemt, zal u de nodige informatie krijgen voor een vlot verloop van het onderzoek, zoals bv “Moet ik nuchter zijn?” of “Moet ik sommige medicatie onderbreken?”

U kan ook de nodige informatie per onderzoek nalezen in de patiënten brochures die u op deze website vindt of die u meekrijgt van de aanvragende arts(huisarts/specialist). Indien u toch nog vragen heeft, aarzel niet om contact op te nemen met de dienst nucleaire geneeskunde om bijkomende informatie te vragen.

  • Vergeet niet de dag van het onderzoek uw schriftelijke aanvraag(van de huisarts of specialist) mee te brengen.
  • Wij vragen u om op tijd aanwezig te zijn.
  • Indien u verhinderd bent en u uw afspraak niet kan nakomen, neem dan zo snel mogelijk contact  op met de dienst.
  • Indien u zwanger bent (of hiervan een vermoeden heeft) of indien u borstvoeding geeft, laat het ons bij afspraak en bij uw aankomst op de dienst weten.

Wachttijden

Om de licht radioactieve stof de tijd te geven zijn doelorgaan te bereiken, is een wachttijd na de toediening vaak noodzakelijk. Dit kan enkele minuten tot meerdere dagen duren. Doch meestal neemt de wachttijd 1 à 4 uur in beslag.

Tijdens deze wachttijden kan men u vragen om veel te drinken of iets te eten. Normaal hoeft u dan niet op de dienst te blijven.

Het onderzoek: van enkele minuten tot een uur

Voor de opnames of de meting van de radioactieve stof in het lichaam of ter hoogte van het doelorgaan, gebeurt het onderzoek meestal liggend. De tijd voor de opnames kan variëren van enkele minuten tot een uur, meestal 30 tot 60 minuten. Om een optimale kwaliteit te verzekeren is het noodzakelijk dat u tijdens het onderzoek niet beweegt. Bij opnames van het volledige lichaam of vanuit verschillende hoeken, zal u de camera zien bewegen.

Bijkomende opnamen

Na een eerste reeks beelden, is het mogelijk dat de arts bijkomende opnamen vraagt, onmiddellijk of na een bepaalde wachttijd (of uitzonderlijk zelfs de dag nadien). Dit gebeurt regelmatig en laat de arts toe om zijn diagnose te verduidelijken.

Allergie

Een allergische reactie is zeer uitzonderlijk.

Veiligheid en straling

Dit type onderzoek is verantwoordelijk voor een stralingsbelasting vergelijkbaar met andere radiologische onderzoeken. Vooral het ingespoten product is verantwoordelijk voor de bestraling. Het aantal beelden heeft geen invloed op uw stralingsbelasting.

De stof zendt slechts een korte tijd straling uit en is na 12 uur praktisch volledig uit het lichaam verdwenen. U noch uw begeleider of familieleden lopen enig risico.

Afhankelijk van het type onderzoek en het type aanvraag gebeurt soms nog aansluitend en met het zelfde toestel een lage dosis CT of diagnostische CT wat een beperkte bijkomende stralingsbelasting geeft.

Sommige eenvoudige maatregelen – zoals veel drinken en vaak wateren na de inspuiting – kunnen de stralingsbelasting doen verminderen.

Indien u borstvoeding geeft of indien u in contact bent met kleine kinderen, kan u beter het personeel van de dienst nucleaire geneeskunde verwittigen.

U kan na het onderzoek normaal omgaan met volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Wij adviseren wel om kinderen jonger dan 12 jaar niet langer dan een half uur bij u op de schoot te nemen gedurende de eerste 12 uur na de inspuiting. Spelen, eten geven, verschonen en andere dagelijkse bezigheden vormen geen probleem. Ook beperkt u best het contact met zwangere vrouwen gedurende de eerste 12 uur.

Vanaf 12 uur na het onderzoek kan u weer alles doen wat u gewend bent. De radioactieve stof is dan praktisch volledig uit uw lichaam verdwenen.

Vragen?

Het personeel van de dienst nucleaire geneeskunde zal alles bewerkstelligen om uw verblijf op de dienst zo aangenaam mogelijk te maken. Aarzel niet om hen bijkomende vragen te stellen; zij zijn steeds bereid om op uw vragen te antwoorden.