Patiëntenparticipatie @ A.S.Z.

Patiëntenparticipatie is een middel om te komen tot een meer persoonsgerichte aanpak, waarbij de zorg zoveel mogelijk op de patiënt is afgestemd en patiënt aan het stuur kan zitten van zijn eigen zorgproces.

Met patiëntenparticipatie beogen we een zorg op maat met aandacht voor de persoonlijke noden en behoeften van de patiënt. Dit speelt zich af op de persoonlijke interactie van de patiënt met zijn directe of indirecte zorgverstrekkers.

Participatieniveaus

Binnen het A.S.Z. zijn er reeds tal van voorbeelden waarin patiënten actief participeren. De huidig lopende initiatieven in het A.S.Z. zijn nog vaak geïnstalleerd op dienstniveau en kunnen andere diensten inspireren. Een aantal initiatieven zijn overkoepelend ingebed in de operationaliteit op organisatieniveau.

De graden van participatie zijn :

  • Informeren: de patiënt wordt geïnformeerd en continue op de hoogte gehouden. Dit is een passieve participatie doch kan de opstap zijn naar actievere betrekking van de patiënt. Het gaat hier bijvoorbeeld over de informering door de zorgverstrekker maar dit kan ook slaan op informatiebrochures of informering via website over welke behandelingen er mogelijk zijn of over wat de aandoening inhoudt.
  • Raadplegen/consulteren: de patiënt denkt mee. De zorgprofessional neemt nog steeds een beslissing maar vraagt wel actief naar de mening van de patiënt als het individuele zorg betreft. Het kan echter ook inhouden dat de input van een patiëntengroep met een bepaalde aandoening wordt gevraagd.
  • Adviseren: patiënten adviseren actief. De zorgprofessional neemt de beslissing maar de input van de patiënt wordt ter harte genomen.
  • Partnership: er is een gelijkwaardige samenwerking tussen de patiënt en de zorgprofessional(s) waarin de patiënt een belangrijke rol vervult. Voorbeelden hierbij zijn het gezamenlijk uitwerken van een revalidatieplan, of overdrachten aan bed die samen met de patiënt worden gevoerd.
  • Zelfbeheer: de patiënt beslist, de zorgprofessional denkt mee. De regie komt primair te liggen bij de patiënt, de zorgprofessional adviseert. Dit zien we voornamelijk in chronisch zorgsetting zoals bv. thuisdialyse of online consultaties boeken via mynexuzhealth. 

Patiëntenpanel A.S.Z.

Het A.S.Z. heeft een patiëntenpanel opgericht van waaruit aanbevelingen komen dewelke bruikbaar zijn om het ziekenhuisbeleid meer op patiëntenmaat te organiseren. Persoonsgerichte zorg wordt steeds belangrijker binnen de gezondheidszorg. 

Om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren, zijn we op zoek naar vrijwilligers onder onze patiënten om ons patiëntenpanel te vervoegen.

Jouw profiel:

  • Je woont in regio Aalst, Geraardsbergen of Wetteren.
  • Je hebt interesse in de werking van het A.S.Z. en wil graag meedenken bij de opzet van projecten en vernieuwingen.
  • Je kan hierbij afstand nemen van de eigen persoonlijke situatie en met een brede blik nadenken over verbeteracties die in het belang zijn van alle patiënten.
  • Jouw interesse rijkt verder dan je eigen ziektebeeld en de afdelingen waarmee je als patiënt al in aanraking mee bent gekomen.
  • Je wil meedenken naar oplossingen en suggesties op niveau van het volledige ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld de signalisatie, website, informatie over de kostprijs, hartelijke en gastvrije zorg...
  • Je bent bereid om max. 4 samenkomsten per jaar bij te wonen.

Ons aanbod:

  • We ontvangen onze patiëntenraad in een veilige omgeving waarin patiënten hun inbreng kunnen doen, zonder weerslag op het eigen zorgproces.
  • We zorgen voor een open, transparante communicatie. Samenkomsten worden ruim op voorhand vastgelegd en er wordt een inhoudelijke agenda meegestuurd. We voorzien voldoende achtergrondinformatie voor ons patiëntenpanel, zodat de deelnemers optimaal kunnen participeren tijdens de samenkomsten.
  • We bieden geen (onkosten)vergoedingen.

Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z.: We willen meer rekening houden met de persoonlijke behoeften en noden van onze patiënten. Mede daarom vinden wij het belangrijk om te weten wat onze patiënten vinden van onze ziekenhuizen, de zorg en het beleid.

Wil je graag meer weten over het A.S.Z.? Dit zijn enkele handige links: 

Meer info

Heb je een vraag? Wil je meer weten? Een leuke activiteit of goed voorbeeld van patiëntparticipatie met ons delen? Laat het ons weten!

thinkpatient@asz.be 

Contact
Sophie Heyvaert
053 76 40 71

sophie.heyvaert@asz.be