Uw raadpleging voorbereiden
Welke behandeling voor u het beste is, beslist u samen met uw behandelend arts. Het is handig om uzelf goed voor te bereiden. Door spanning of emoties verloopt het gesprek met de zorgverlener soms anders dan u had gewild. Pas na het gesprek bedenkt u wat u had willen vragen. Het kan helpen om het gesprek goed voor te bereiden. We geven u alvast enkele tips.
Omwille van het coronavirus mag u geen begeleider meenemen naar de polikliniek. Om u te helpen uw gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden, vindt u hieronder een aantal tips:
- Schrijf vóór uw afspraak alvast op wat u wilt vragen of vertellen aan de zorgverlener. Neem uw aantekeningen mee naar uw afspraak.
- Hoort u medische termen die u niet begrijpt? Vraag de zorgverlener om ze uit te leggen.
- Verzamel voor het gesprek een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt.
-
Indien u graag zou hebben dat de vertrouwenspersoon die u in normale omstandigheden op de consultatie zou begeleid hebben, het gesprek toch kan meevolgen, overleg dan met uw arts of het mogelijk is om deze vertrouwenspersoon op te bellen en de telefoon op speaker te zetten. Zo kan uw begeleider telefonisch toch ook het gesprek meevolgen en indien nodig ook vragen stellen en beantwoorden.
-
Check of u de informatie goed begrepen hebt, door in eigen woorden te herhalen wat u denkt dat de zorgverlener bedoelt.
- Moet de zorgverlener iets over u weten om goede zorg te verlenen? Eerdere ervaringen in het ziekenhuis, uw geloofsovertuiging of misschien bent u bang voor naalden? Vertel het.
- Moeilijke beslissing nemen? Vraag tijd om na te denken.
- Tijdens uw raadpleging kan u vragen stellen over uw klachten, onderzoeken, behandelingen en medicatie, maar ook bijvoorbeeld over doorverwijzing naar een andere arts. Aarzel niet om vragen te stellen of terug te komen op een onderwerp dat al besproken is.
- Hebt u na het gesprek nog vragen? U kunt steeds bij het secretariaat terecht voor bijkomende vragen of u kunt altijd een nieuwe afspraak maken.