Werking borstkliniek

Welkom

In 2018 werd er bij 17.332 mensen borstkanker vastgesteld, borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. 26,6% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen is borstkanker. Na een kankerdiagnose wordt u overspoeld door heel wat vragen en gevoelens... 

U wilt weten hoe en waarom de ziekte zich ontwikkelt, welke de noodzakelijke onderzoeken en behandelingen zijn en hoeveel tijd deze in beslag gaan nemen … U vraagt zich misschien af of genezing mogelijk is, of u ondanks de behandelingen een normaal leven kunt blijven leiden, of u zich zal moeten laten begeleiden … U vraagt zich af hoeveel de ziekte gaat kosten en wat u beter wel of niet vertelt aan uw omgeving … We geven u de antwoorden op al deze en nog heel wat andere vragen, zonder daarbij uw eigen unieke verhaal uit het oog te verliezen. Onze artsen en medewerkers zullen een belangrijke rol spelen. Zij zijn de enigen die u correcte informatie kunnen geven over uw situatie. 

Op deze deelwebsite vindt u praktische en betrouwbare informatie over borstkanker. Uiteraard is het ons doel om de informatie die voor u persoonlijk van toepassing is op maat toe te lichten.  

Het is dan ook belangrijk dat alles duidelijk is en er zo weinig mogelijk twijfels zijn. 

Wilt u graag meer informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met iemand van ons team. 

Borstkliniek

Na een aarzelend begin zo’n 15 jaar geleden is de borstkliniek van het A.S.Z. vandaag uitgegroeid tot een referentie voor borstkankerzorg

In onze borstkliniek kunt u als patiënt(e) terecht met goed- en kwaadaardige borstletsels. 

Gynaecologen, medisch oncologen, radiologen, radiotherapeuten, plastische chirurgen en pathologen zijn de artsen binnen het multidisciplinair team

Deze worden bijgestaan door borstverpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, diëtisten en kinesisten. 

We werken samen voor de diagnosestelling, behandeling, nabehandeling, psychologische begeleiding, informatieverstrekking en revalidatie 

Meerwaarde borstkliniek

Aangezien we een team van artsen zijn uit verschillende disciplines (gynaecologie, radiotherapie, radiologie, oncologie, plastische chirurgie, pathologie) die samenwerken en overleggen hebben we een goede kijk op uw aandoening en kunnen we samen tot de beste beslissing komen wat de diagnose en optimale behandeling betreft. 

De borstverpleegkundigen proberen uw onderzoeken zo snel mogelijk in te plannen en te bundelen zodat we snel een juiste kijk krijgen op de ziekte en zo doeltreffend mogelijk de juiste behandeling kunnen instellen. Want het wachten op resultaat en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat is het ergste. 

Op dinsdagmiddag wordt uw dossier besproken op de multidisciplinaire stafvergadering waarop uw huisarts ook steeds wordt uitgenodigd. Zo blijft iedereen op de hoogte van uw behandeling. Er is een goede samenwerking en communicatie met uw huisarts. 

We proberen u gedurende de ganse ziekte- en opvolgingsfase zo goed mogelijk te begeleiden. 

raadpleging patiënt bij dr. Deblaere

Multidisciplinair team

In onze borstkliniek werken de verschillende artsen en medewerkers intens samen zodat de diagnose en de behandeling van een borstprobleem in de meest gunstige omstandigheden kunnen verlopen, zowel voor u als uw gezin. Zowel de diagnosestelling als de behandeling zijn in handen van een ervaren multidisciplinair team dat naast de medische aspecten ruime aandacht biedt aan de sociale en psychologische aspecten van de ziekte.

Artsen

Een team van gynaecologen, oncologen, radiologen, radiotherapeuten, pathologen en plastische chirurgen staan klaar voor elk stukje van uw behandeling waar zij u het best kunnen bij helpen. Voor alle vragen kan u steeds bij hen terecht.

Borstverpleegkundigen

De borstverpleegkundigen zorgen samen met ons team voor de opvang en emotionele ondersteuning van uzelf en uw familie. 

Ze spelen een cruciale rol in de eerste opvang bij de diagnose, en/of bij de onderzoeken.  Ze begeleiden u ook voor en na de operatie, op de dagkliniek tijdens de chemotherapie, na de bestraling,… U kan bij hen individueel terecht voor verpleegkundige consultatie indien u daar nood aan heeft. De borstverpleegkundigen vormen zowat de rode draad doorheen uw behandeling en zijn volledig op de hoogte van uw dossier. 

Na de behandeling bekijken zij samen met de artsen of oncorevalidatie voor u nuttig kan zijn. Ze helpen u ook met allerlei praktische vragen over borstprothesen, documenten, het voorkomen van een dikke arm, wondzorg, regelen van thuiszorg,… De borstverpleegkundigen zijn niet meer weg te denken uit de borstkliniek omdat ze van zo een belangrijke waarde zijn voor de bijstand tijdens deze toch wel zware periode. U kan dus ook steeds op hen terugvallen. 

Psychologe

Het ondergaan van onderzoeken, het verwerken van de diagnose borstkanker, het doormaken van een behandeling en het heropnemen van het dagelijkse leven kunnen gepaard gaan met heel wat emotionele reacties en aanpassingen bij u en uw naasten. Doorgaans kunnen mensen doorheen deze confrontatie op hun eigen draagkracht vertrouwen maar psychologische begeleiding kan helpen en soms noodig zijn bij het omgaan met onzekerheid, angst, controleverlies, communicatie met uw partner of (klein)kinderen,... De psychologe kan samen met u manieren zoeken om terug een evenwicht te vinden in uw functioneren. U en uw familie kunnen (gratis) beroep doen op onze psychologe en contact met haar opnemen, om het even wanneer tijdens het zorgtraject alsook in de periode na uw behandeling.

Doorgaans probeert zij tijdens uw ziekenhuisverblijf voor uw operatie, bij u op de kamer langs te komen ter kennismaking. Uiteraard kan u ook eerder met de arts of borstverpleegkundige uw bezorgdheden of noden bespreken zodat snellere inschakeling kan gerealiseerd worden. 

Maatschappelijk werker

Ziek zijn kan veel gevolgen hebben voor uw leven en uw gezin. Soms zijn er praktische, financiële en/of administratieve zaken waar u hulp bij kan gebruiken. Vaak is er nood aan aanvraag van herstel in een revalidatiecentrum, of het indienen van een dossier bij de Stichting tegen Kanker of bij Kom op tegen Kanker. Onze maatschappelijk werkers zullen samen met u naar de gepaste oplossing hiervoor zoeken.