Borstpunctie Onderzoeken
Als er een letsel wordt gevonden, wordt er een staal afgenomen om meer zekerheid te bekomen om het al dan niet kwaadaardig is. Na een punctie wordt aangeraden om die dag geen grote krachtinspanningen te leveren om een inwendige bloeding te voorkomen.
Na de punctie duurt het minimum 48 uur alvorens het resultaat (geheel of gedeeltelijk) bekend is.
Er zijn verschillende biopsies mogelijk:
Dunne naald punctie (FNAC)
Bij deze punctie wordt met een zeer fijne naald vocht en/of cellen uit het letsel opgezogen. De punctieplaats wordt bepaald onder echografie. U voelt een prik zoals bij een bloedafname. Er wordt geen verdoving gegeven. Deze punctie wordt bijna alleen voor cysten en vermoeden van goedaardige letsels uitgevoerd.
Weefselbiopsie (CORE-biopsie)
Bij deze biopsie wordt een stukje weefsel uit het letsel genomen. De naald is dikker dan bij de dunne naald punctie en is hol. Het stukje weefsel wordt dan door de patholoog onderzocht.
Het letsel wordt eerst via echografie opgespoord, nadien wordt de huid een beetje verdoofd, dan wordt een klein sneetje in de huid gemaakt en vervolgens worden er minimum 2 stukjes weefsel weggenomen.
Het sneetje wordt dichtgekleefd met steristrips en er wordt een pleister aangebracht. Na het onderzoek mag u naar huis. Indien u bloedverdunners neemt, gelieve dit op voorhand aan uw behandelende arts mede te delen. Na dit onderzoek kan er wel een blauwe plek verschijnen, bij pijn mag u een pijnstiller nemen.
Mammotoombiopsie
Wanneer het letsel echter niet voelbaar is en niet zichtbaar op echografie, dan kan een mammotoombiopsie worden genomen.
Voor het onderzoek
Indien u bloedverdunners gebruikt, dient u dit vooraf aan de arts te vermelden.
Tijdens het onderzoek
U moet het bovenlichaam ontbloten en op de buik plaats nemen op de onderzoekstafel.
Uw borst hangt door een uitsparing omlaag. De borst wordt samengedrukt en vanuit verschillende invalshoeken worden beelden gemaakt. De radioloog bepaalt nu met behulp van een computer de best plaats om biopsies te nemen.
Eerst wordt de plaats verdoofd, dan wordt via een klein sneetje in de huid verschillende biopten genomen. Er worden steristrips gebruikt om het sneetje dicht te kleven en er wordt een pleister gekleefd. Er kan een blauwe plek verschijnen na de punctie. Bij pijn mag u een pijnstiller nemen.
Het resultaat wordt aan de behandelende arts medegedeeld.