CT-scan
Overzicht
Op deze pagina
Computertomografie, in het medisch jargon meestal afgekort tot CT, is een methode van onderzoeken van het menselijk lichaam met gebruik van röntgenstraling. De röntgenbuis die in de CT-scan zit, draait 360° (helemaal rond) rond de patiënt en maakt het zo mogelijk om beelddoorsneden van de patiënt te maken. Stelt u zich een brood voor en u kijkt naar een uiteinde van dat brood. Naarmate u elke snede verwijdert, ziet u het volledige oppervlak van die snede, van het midden tot de korst. Op CT-scanbeelden ziet het lichaam er op dezelfde manier uit, van de huid tot het midden van het lichaamsdeel dat wordt onderzocht. De resultaten kunnen op het beeldscherm worden bekeken en/of op CDrom worden afgedrukt. Uit de resultaten kan de computer ook een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel weergeven. CT levert beelden op van dwarsdoorsneden van de patiënt. Bij deze beelden heeft men geen last meer van organen die op dezelfde plaats in de afbeelding worden afgebeeld (overprojectie), zoals bij conventionele röntgentechnieken nog wel het geval is.
Voorbereiding
Metalen voorwerpen waaronder sieraden, brillen, prothesen en haarspelden kunnen invloed hebben op de CT-beelden en moet worden verwijderd. U kunt ook worden gevraagd om hoorapparaten en verwijderbare tandheelkundige prothesen te verwijderen. Er kan gevraagd worden om niet te eten of te drinken gedurende enkele uren vóór het onderzoek, met name als er een contrastmiddel zal worden gebruikt voor uw onderzoek.
Verloop onderzoek
U meldt zich aan bij het onthaal van de Medische Beeldvorming. Wanneer uw onderzoek doorgaat wordt u in een kleedkamer geroepen, waar de verpleegkundige u zal zeggen welke kleding u dient te verwijderen voor het onderzoek. Metaal bevattende voorwerpen dienen verwijderd te worden, daar deze storingen teweeg brengen.
In de onderzoek plaats: afhankelijk van het onderzoek zal een infuus geplaatst worden (om zo eventueel contrastproduct toe te dienen). U wordt zo comfortabel mogelijk geïnstalleerd op de onderzoekstafel. De tafel verplaatst zich tijdens het onderzoek. Belangrijk hierbij is dat u stil blijft liggen. Zo nodig zal er tijdens het onderzoek gevraagd worden om te stoppen met ademen. Binnen in de CT-scanner draait tijdens de scan de zender-ontvanger van de X-stralen omheen het te onderzoeken lichaamsdeel. U hoort dit geluid, het is volkomen normaal, wees dus niet ongerust. Een CT-scan onderzoek veroorzaakt geen pijn.
Volgens het soort onderzoek, verschilt de duur van de opnamen, en duurt niet langer dan enkele minuten. Wanneer een contraststof toegediend moet worden zal u een warmtegevoel hebben over heel uw lichaam, en vaak ook het gevoel te moeten plassen. Dit gevoel verdwijnt na een paar minuutjes, en is volkomen normaal. Voor het onderzoek van de buik is het vaak nodig vooraf een contrastvloeistof te drinken. Hou dus best rekening met deze voorbereidingstijd, die wel een uur in beslag neemt.
Enkele belangrijke tips
Bent u hartpatiënt, vaatpatiënt,nierpatiënt, diabeet (suikerziekte), hebt u een hersentrombose (beroerte) doorgemaakt? Meld dit dan zeker aan de verpleegkundige in de onderzoeksplaats.
Allergie
Als u een allergie heeft (bijvoorbeeld huiduitslag, eczema, astma) of hebt u vroeger reeds gereageerd op een injectie van contraststoffen, laat dan niet na dit te melden, bij het maken van uw afspraak en eraan te herinneren vooraleer het contrastmiddel wordt ingespoten.
Zwangerschap
Indien u vermoedt zwanger te zijn, meld dit meteen aan de arts of aan de verpleegkundige. Uit voorzorg zal men de blootstelling aan de röntgenstralen zo beperkt mogelijk houden, het onderzoek uitstellen of vervangende onderzoeken uitvoeren.