Nierscintigrafie met DMSA
Overzicht
Op deze pagina
Uw behandelende arts heeft uw kind naar de dienst nucleaire geneeskunde doorverwezen voor een nierfunctiescintigrafie met DMSA. Andere benamingen voor dit onderzoek zijn nier-scintigrafie of een DMSA-scan.
Een nier-scintigrafie met DMSA maakt het mogelijk om de werking van de nieren te controleren; ook kunnen we eventuele schade aan de nieren ten gevolge van urineweginfecties opsporen.
Om de beelden te kunnen maken zal een licht radioactieve stof in de bloedbaan worden ingespoten. Dit gebeurt via een vleugelnaaldje of bij kleine kinderen(< 12 jaar) via een infuus dat op de dienst pediatrie wordt geplaatst.
Verloop onderzoek
Het is belangrijk te weten dat dit onderzoek veilig en pijnloos verloopt.
Voorbereiding
Voor een nierscintigrafie hoeft het kind niet nuchter te zijn. Uw kind mag gewoon eten en drinken. Het is wel belangrijk dat het kind vôôr het onderzoek voldoende drinkt. In het geval van kleine kinderen raden we aan een extra flesje te geven voor het onderzoek.
Inschrijving onthaal
Bij aankomst in het A.S.Z. laat u het kind eerst inschrijven bij het onthaal. Breng de Isi + kaart, de identiteitskaart, of Kids ID mee indien u hierover beschikt. Vervolgens begeeft u zich naar de dienst pediatrie(campus Aalst) of naar de dienst nucleaire geneeskunde (campus Aalst >12 jaar, campus Geraardsbergen).
Inschrijving nucleaire geneeskunde
U meldt zich aan bij het secretariaat nucleaire geneeskunde. Hier dient u uw klevers en de verwijsbrief van de arts af te geven.
Het onderzoek
Het onderzoek is opgebouwd uit twee delen.
Deel 1
Een licht radioactieve speurstof wordt ingespoten via het infuus of via een vleugelnaadje in een ader van de arm. Nevenwerkingen van de inspuiting zijn zo goed als onbestaande.
Wachttijd
Na de injectie heeft het lichaam tijd nodig om de speurstof op te nemen in de nieren. Het duurt enkele uren( ongeveer 5 uur) voordat de vloeistof voldoende in het nierweefsel is opgenomen. In de tussentijd kunnen u en uw kind de dienst nucleaire geneeskunde verlaten of kan u terugkeren naar de patiëntenkamer. Op die manier kan uw kindje de wachttijd in zijn vertrouwde omgeving doorbrengen.
U krijgt dan een tijdstip mee waarop u zich terug op de dienst nucleaire geneeskunde moet aanmelden.
Deel 2
Na de wachttijd kunnen beelden gemaakt worden. Voor een optimale beeldkwaliteit wordt gevraagd om net voor het maken van beelden de blaas te ledigen of de pamper te vervangen.(op de dienst nucleaire geneeskunde)
Voor de beeldopnames ligt uw kind op de rug op de onderzoekstafel. Een zeer gevoelige camera, opgesteld ter hoogte van de nieren, zet de waargenomen, zwakke straling om in beelden.
Er zijn twee types van opnamen mogelijk:
• Detailopnamen: vanuit verschillende hoeken worden beelden van de nieren gemaakt
• Tomografische opnamen (SPECT-opnamen);de detectoren van de camera draaien rondom de nieren.
Deze twee types worden vaak gecombineerd.
Het maken van de beelden duurt ongeveer 30 minuten. Het is daarbij belangrijk dat uw kind zo stil mogelijk blijft liggen. De ervaring leert, dat dit onderzoek zonder verdoving ook al bij heel jonge kinderen goed uit te voeren is.
U kan, als ouder, aanwezig blijven tijdens het onderzoek. Het is hierbij ook nuttig om een favoriete knuffel of fopspeen mee te brengen. Gelieve ook te voorzien in extra luiers.(minstens 2) Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis, raden we aan de luiers, die uw kind hier wisselt, af te geven aan de verpleging. Voor het verwijderen van luiers en/of het wassen van besmeurde kledij zijn de gewone hygiënische maatregels voldoende.
Elke opname kan meteen worden afgebroken mocht uw kind onwel worden.
Resultaat van het onderzoek
Een arts van de dienst nucleaire geneeskunde beoordeelt de kwaliteit van het onderzoek voor u de afdeling verlaat. Na het onderzoek wordt een verslag opgemaakt voor de behandelende arts die u ook het resultaat zal meedelen en indien nodig de gepaste therapie zal starten.
Indien u bij het verlaten van de dienst het verslag wenst mee te nemen, bijvoorbeeld omdat u het dezelfde dag nog nodig hebt, meld dit dan aan de verpleegkundige.
U krijgt ook de dag van het onderzoek een document mee met een code. Hiermee kan u later de resultaten van uw onderzoek online raadplegen via Pacsonweb.