Gezwel in het hoofd-halsgebied
Overzicht
Op deze pagina
Hoofd-halskanker is een verzamelnaam voor kwaadaardige tumoren in het hoofd- en halsgebied. Het kan gaan om tumoren ter hoogte van de lip, tong, mondbodem, wang, verhemelte, amandel, keel, stemband, maar ook van de sinussen, neusholte en speekselklieren of halsklieren.
Een kwaadaardige tumor in het hoofd-halsgebied is minder frequent dan bijvoorbeeld borst- of darmkanker. De kans op hoofd-halskanker is groter bij mannen dan bij vrouwen en wordt vergroot door roken en overmatig alcoholgebruik (voor mannen meer dan drie glazen en vrouwen meer dan twee glazen per dag).
Symptomen
Hoofd-halskanker kent verschillende symptomen. De belangrijkste klachten zijn, zeker als deze langer dan drie weken aanhouden:
- niet genezende zweertjes in mond/keel/lip
- rode of witte verkleuring in de mondholte/keel/lip
- zwellingen in de mond of hals
- heesheid
- opgeven van bloed
- moeilijk kauwen of slikken
- hoofdpijn of onverklaarbare oorpijn
- neusverstopping
- pijn bij slikken en keelpijn
- onverklaard gewichtsverlies
- nachtelijk zweten
- vermoeidheid
- doof gevoel
- chronisch slechte adem
- moeilijkheden bij kauwen of slikken
- spraakverandering
- slecht passend gebit
Risicofactoren
De volgende factoren kunnen het risico op hoofd-halskanker verhogen:
- roken
- overmatig alcoholgebruik
- slechte mondhygiëne
- verzwakt immuunsysteem
- overmatige zonexpositie (lip)
- humaan papillomavirus
- beroepsfactoren (blootstelling aan houtstof)
- erfelijkheid
- leeftijd (>45j) en mannelijk geslacht
Behandeling
Voor het stellen van de diagnose zal een stukje verdacht weefsel weggenomen worden (biopsie). Dit kan meestal in lokale verdoving, soms dient dit in algemene narcose te gebeuren. Er zullen ook verdere onderzoeken ingepland worden zoals een CT, MRI of PET-CT. Deze scans geven een beeld van de grootte en sporen eventuele uitzaaiingen op. Afhankelijk van de tumorsoort bestaat de behandeling uit chirurgie, radiotherapie, chemotherapie of een combinatie. Onze artsen zullen u een behandeling op maat van uw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen:
- het type kanker
- het stadium (de omvang) van de kanker
- de algemene gezondheidstoestand van de patiënt
De behandeling van kanker in het hoofd-halsgebied kan behoorlijk ingrijpend zijn want ze kan ademhalen, eten, drinken en spreken beïnvloeden. Mogelijk zijn er ook zichtbare gevolgen zoals littekens in de hals of het gezicht. Ook de psychosociale impact is hierdoor groot. De behandeling van hoofd-halstumoren is daarom erg complex en vraagt een gespecialiseerde aanpak van een multidisciplinair team.
De zorg rond hoofd- en halstumoren wordt in het A.S.Z. multidisciplinair georganiseerd door de diensten Keel-, Neus-, Oorheelkunde en Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde en daarnaast de oncologen en radiotherapeuten van het ziekenhuis. Verder bestaat er omkadering door onze logopedisten, diëtisten, sociale medewerkers, kinesitherapeuten en oncologisch psychologen.
Na de behandeling
Om de kansen op herval zo laag mogelijk te houden is nabestraling soms nodig. Een levenslange opvolging om herval of het ontwikkelen van een nieuw gezwel vroegtijdig op te sporen is noodzakelijk.