Multidisciplinaire aanpak van overgewicht en obesitas

Het A.S.Z. biedt u de mogelijkheid om in groep, onder deskundige begeleiding aan uw gewicht te werken en tevens uw conditie te verbeteren.

Obesitas: een risico voor de gezondheid

Obesitas behoort in onze maatschappij tot één van de belangrijkste gezondheidsproblemen. Obesitas of zwaarlijvigheid is een chronische vorm van overgewicht, gekenmerkt door te veel vetopstapeling in het lichaam. Hoewel er veel oorzaken zijn voor overgewicht, wordt zwaarlijvigheid toch vooral veroorzaakt door eetgedrag, opvoeding en een gebrek aan lichaamsbeweging. Obesitas is geassocieerd met grote gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, kortademigheid, slaapapneu, artrose, ... Sociale en psychologische problemen als gevolg van overgewicht zijn evenmin te onderschatten.

Multidisciplinaire behandeling

Uit onderzoek blijkt dat een multidisciplinaire begeleiding de beste resultaten biedt op lange termijn. Binnen het A.S.Z. werd een programma ontwikkeld om patiënten zo goed mogelijk te begeleiden.
 

Dit programma bestaat uit 3 pijlers:
• Bewegen
• Voeding
• Levensstijlaanpassingen


1. Bewegen: verhogen van energieverbruik

Het programma omvat 2 oefensessies per week. Er wordt gewerkt in groep, maar iedereen wordt individueel begeleid. Het basisprincipe om vet te verbranden is de stofwisseling (energieverbruik) gedurende langere tijd op een hoger niveau houden. Om dit effect te bekomen omvatten de oefensessies een aaneenschakeling van conditioneel gerichte oefeningen en krachtoefeningen.


2. Voeding: gezonde voeding is de basis

Heel vaak is er een probleem met voeding of voedingsgewoonten bij mensen met overgewicht. Het is belangrijk om hier aan te werken en gemakkelijker om dit niet alleen te doen. Begeleiding door een diëtiste is nodig om samen te zoeken naar een gezonde voeding die voor u haalbaar is. Deze samenwerking bestaat uit een uitgebreide kennismaking waarbij de moeilijkheden rond eten en voeding worden besproken en de persoonlijke doelen worden vastgelegd. Nadien worden deze in overleg opgevolgd en indien nodig bijgestuurd.


3. Levensstijlaanpassingen

De psycholoog zal u bij de start van het programma uitnodigen voor een individueel gesprek. Dit om de moeilijkheden vanuit een ruimer perspectief te bekijken en de mogelijke invloed van externe factoren te verkennen. Van hieruit wordt een persoonlijk plan ontwikkeld met kleine haalbare doelstellingen.

Doel van het programma

Het eerste doel is het bevorderen van de algemene gezondheid en stabilisatie van het gewicht. Daarnaast worden uw persoonlijke doelstellingen wat betreft gewichtsvermindering en fysieke conditie ondersteund via een realistische aanpak. Omdat een nieuwe levensstijl ontwikkelen tijd kost raden we aan het programma toch een zestal maanden te volgen.

Kostprijs

Voor de kostprijs van het programma, dient u rekening te houden met volgende elementen:

  • Instapkosten zorgtraject obesitas: 50 euro
  • Inspanningsproef met ECG: 23,26 euro
  • DEXA scan met lichaamssamenstelling: 36,64 euro (geen terugbetaling), 2,48 euro (met terugbetaling)
  • Kinesitherapie: 48 sessies. U betaalt enkel het remgeld, de rest van het bedrag neemt het ziekenfonds voor zijn rekening.
  • Voedingsadvies: 40 euro voor een eerste gesprek, met indien nodig maandelijks een opvolgconsultatie (20 euro).
  • Psychologie: Indien gewenst kan u een sessie bij de psycholoog volgen: 40 euro
  • Honorarium revalidatiearts, cardioloog en endocrinoloog. De consultaties die deel uitmaken van de voorafgaande screeningsfase, worden afzonderlijk aangerekend.

De sessies kinesitherapie, voedingsadvies, DEXA scan en psycholoog worden na elke sessie geregistreerd en zullen nadien via een factuur van het ziekenhuis worden aangerekend. Wat de consultaties bij de diëtiste betreft, betalen de meeste ziekenfondsen gemiddeld 30 euro terug. Deze bijdrage varieert echter van ziekenfonds tot ziekenfonds. Vraag dus zeker informatie bij uw ziekenfonds over welke tussenkomst zij bieden.

Vragen of graag meer informatie

Voor een volgende startdatum met infomoment neemt u best contact op met kinesitherapie.

Campus Aalst:  053 76 48 45

Campus Wetteren:  09 368 83 71