Klep-, structurele- en aorta aandoeningen
Overzicht
Op deze pagina
- Transluminele aortaklepimplantatie (TAVI)
- Aorta operatie
- Atriaal septumdefect (ASD) sluiting
- Klepheelkunde
- Patent foramen ovale (PFO) sluiting
- Percutane transluminele aortaklepvalvuloplastie (PTAV)
- Percutane transveneuze mitraalisklep ballonvalvuloplastie (PTMV)
- Sluiten van een paravalvulair lek
- Sluiten van het linker hartoortje
Transluminele aortaklepimplantatie (TAVI)
Sinds een tiental jaar kan de aortaklep nu ook vervangen worden via katheters waarbij het hart niet meer moet worden opengemaakt. Deze nieuwe techniek werd oorspronkelijk enkel voorbehouden voor patiënten die niet meer geopereerd konden worden, maar gezien de zeer goede resultaten worden ook hoogrisicopatiënten behandeld met deze techniek. Via een prikje in de lies wordt een katheter geplaatst tot voorbij de aortaklep. Via deze toegang wordt dan een nieuwe klep geplaatst ter hoogte van de aortaklep. Nadien wordt de prikplaats gesloten met een kleine hechting. Tegenwoordig kan deze techniek meestal gebeuren onder lichte sedatie en niet meer onder algemene anesthesie. Dit verkort de ziekenhuisopname en versnelt de mobilisatie. De nazorg zijn dezelfde als bij een heelkundige klepvervanging. In het A.S.Z. worden jaarlijks een 100-tal kleppen vervangen. Ook gebruiken wij de meest recente en nieuwe kleppen zoals Evolut R (Medtronic). Het A.S.Z. is ook één van de weinige erkende terugbetaalde TAVI-centra in België.
Het A.S.Z. is één van de grootste TAVI centra van België. Er wordt geopteerd om doorgaans onder lokale verdoving via de liesslagader nieuwe kleppen te plaatsen.
Indien dit niet mogelijk is wordt de okselslagader of een ander acces gebruikt.
De dienst blijft zich engageren om hier voorop in de evoluties te lopen en werkt ook mee aan klinische studies en wetenschappelijk onderzoek hieromtrent. Ook andere structurele ingrepen zoals clippings van mitralis- en tricuspidalisklep, sluiten van hartoortjes, sluiten van ASD’s en PFO’s zijn behandelingen die frequent worden uitgevoerd in het A.S.Z.
Behandelende arts(en):
Aorta operatie
Het hart pompt bloed weg in een buisvormige structuur, de aorta. Soms kan deze buis beginnen uitzetten waardoor de wand dunner wordt en er een risico op scheuren van de aorta aanwezig is. Wanneer deze uitzetting optreedt in het eerste deel van de aorta, net voorbij de aansluiting met het hart, kan het verbrede segment van de aorta best vervangen worden door een kunststof buis.
Atriaal septumdefect (ASD) sluiting
Een gaatje in het tussenschot tussen de 2 voorkamers is één van de meest frequente aangeboren hartafwijkingen. Hierdoor ontstaat er een abnormale bloeddoorstroming of shunt tussen de beide voorkamers. Op termijn geeft dit overbelasting van het rechterhart alsook overdruk in de longen. Een ASD wordt daarom steeds best gesloten. Dit kan op een heelkundige manier of ook percutaan met een parapluutje. Dit is een vrij eenvoudige techniek met minimale nazorg.
Behandelende arts:
Klepheelkunde
Binnen het hart zijn ook 4 kleppen aanwezig om de bloedstroom in de juiste richting te leiden. De normale werking van deze kleppen kan echter verstoord worden waarbij ze ofwel moeilijker opengaat (klepstenose), bv. door toenemende verkalking, ofwel niet goed meer sluit waardoor een lekkage ontstaat (klepinsufficiëntie). Wanneer hierdoor de werking van de hartpomp teveel verstoord wordt, kan het nodig worden de klep te vervangen door een klepprothese, of indien mogelijk de eigen klep te herstellen. Deze ingrepen kunnen meer en meer door een kleinere incisie verricht worden.
Ons centrum opereert ook heelkundig zowel de vervanging als het herstel van de aorta- en mitralisklep. De mitralisklepherstel of -plastie kan ook minimaal invasief gebeuren. Ook voor de tricuspidalisklep is er een specifiek programma.
Clipping tricuspidalisklep:
Dit is de klep in de kleine circulatie tussen de rechtervoorkamer en -kamer. Soms kan er hartfalen optreden ter hoogte van de kleine circulatie, waarbij er een belangrijk lek is over deze klep. Hierdoor stroomt er te weinig bloed naar de longcirculatie en te veel terug in de aderen. Een heelkundige behandeling is niet steeds mogelijk en ook een medicamenteuze behandeling met medicatie is soms niet optimaal.
Sinds kort bestaan er behandelingen om dit percutaan, zonder operatie, toch te herstellen door middel van een clip of nieuwe klep. Het A.S.Z. is mee actief in deze nieuwe behandelingsmogelijkheid en kan deze therapie nu ook op een kwalitatieve manier aanbieden. Het betreft hier voornamelijk innovatieve behandelingen. De techniek bestaat uit het plaatsen van een clip waarbij de klepblaadjes tegen mekaar worden getrokken. Hierdoor is er een afname van het lek, waardoor het hartfalen beter onder controle is, en ook de patiënt zich een heel stuk beter voelt.
Er is een innovatief fonds opgericht waardoor we deze behandeling toch kunnen aanbieden aan onze patiënten zonder persoonlijke bijdrage.
Clipping mitralisklep:
In de grote circulatie is er de mitralisklep tussen de linkervoorkamer en -kamer. Bij bepaalde aandoeningen is het zo dat er een belangrijk lek ontstaat. Heelkunde is de eerste behandeling om dergelijk lek te behandelen. Deze heelkundige behandeling is vaak minimaal invasief. Toch is het soms niet mogelijk om patiënten heelkundig te behandelen, en dan kan er naast medicatie ook eventueel een clipping van de mitralisklep gebeuren. Hierbij wordt met een clip de beide klepbladen tegen mekaar aan getrokken waardoor het lek mindert. Dit resulteert in een klinische verbetering en betere controle van het hartfalen.
Behandelende arts(en):
Patent foramen ovale (PFO) sluiting
Jonge patiënten met een trombose van de hersenen bij wie er geen duidelijke oorzaak kan gevonden worden en bij wie een klein gaatje aanwezig is tussen beide voorkamers (patent foramen ovale of PFO) kunnen in aanmerking komen voor het sluiten van dit PFO. Dit kan op een zeer eenvoudige manier gebeuren via percutane weg. Via een prikje in de lies wordt een klein parapluutje geplaatst in deze opening. Dit gebeurt steeds na nauwkeurig overleg met de diensten neurologie, cardiologie en cardiochirurgie, alsook na uitsluiting van frequente oorzaken van hersentrombosen.
Behandelende arts:
Percutane transluminele aortaklepvalvuloplastie (PTAV)
Ernstige aortaklepstenose wordt meestal behandeld door aortaklepvervanging, hetzij chirurgisch hetzij via percutane weg (TAVI) . In sommige gevallen wordt alleen een ballondilatatie verricht van de aortaklep om het hart te ontlasten. Meestal is dit om het hart te laten recupereren met zicht op latere klepvervanging of om bijvoorbeeld andere dringende heelkundige ingreep te kunnen ondergaan. Het nadeel van deze techniek is dat de aortaklepstenose meestal terugkomt na een periode van 6 tot 12 maanden. In dat geval moet de klep definitief vervangen worden.
Behandelende arts:
Percutane transveneuze mitraalisklep ballonvalvuloplastie (PTMV)
Vernauwingen van de mitraalisklep, meestal in het kader van reumatisch kleplijden, worden opengemaakt met een ballon via de lies in geselecteerde gevallen. Via een katheter welke doorheen het tussenschot tussen beide voorkamers gaat wordt een ballonnetje geplaatst doorheen de mitraalisklep en wordt deze opengemaakt. Als de klep goed functioneert kan op deze eenvoudige manier een klepvervanging worden vermeden. Er is dan ook geen anticoagulatie nodig nadien.
Behandelende arts:
Sluiten van een paravalvulair lek
In zeldzame gevallen ontstaat er een klein lekje langs een kunstklep. Dit kan zorgen voor hartfalen of kortademigheid of soms ook wel bloedafbraak of hemolyse. In deze gevallen is er indicatie om het paravalvulair lek te sluiten. Dit kan in eerste instantie geprobeerd worden via katheters. Hierbij worden kleine parapluutjes geplaatst ter hoogte van de opening om deze te sluiten.
Behandelende arts:
Sluiten van het linker hartoortje
Patiënten met voorkamerfibrillatie en een hoog risico voor trombose en bij wie orale anticoagulatie niet mogelijk is omwille van voorgaande bloedingen of om andere redenen, kunnen tegenwoordig in aanmerking komen voor deze nieuwe techniek. Hierbij wordt er een kleine plug geplaatst in het linkerhartoortje via punctie in de lies. Nadien zijn slechts tijdelijke bloedverdunners nodig voor een korte periode. Recente studies hebben aangetoond dat de techniek even veilig is als orale anticoagulatie.