Buikwandcorrectie - Abdominoplastie

 

Huid- en vetoverschot ter hoogte van de buik kan zich ontwikkelen doorheen de jaren. Meestal zijn zwangerschappen of gewichtsveranderingen de oorzaak van dit 'beetje teveel'. Je kan er je minder comfortabel door voelen, kledij past minder mooi of in meer uitgesproken gevallen zoals bij zwaar gewichtsverlies kan het het functioneren belemmeren.

Een heelkundige ingreep waarbij dit huid- en vetoverschot wordt weggenomen kan in deze gevallen een oplossing zijn. Er zijn verschillende chirurgische mogelijkheden:

Liposuctie

Wanneer er een klein vetoverschot aanwezig is en de huid is voldoende strak, kan een liposuctie worden toegepast. Meestal zal liposuctie van de buik gecombineerd worden met de flanken om op die manier de contour van de taille zo goed mogelijk te verbeteren. Als de huidkwaliteit onvoldoende is of er is een duidelijk huidoverschot aanwezig, zal een liposuctie alleen niet volstaan. Liposuctie wordt dan als hulpmiddel gebruikt om de bovenbuik en de flanken vorm te geven.

Mini-abdominoplastie

Als het probleem zich voornamelijk concentreert in de onderbuik en weining uitgesproken is, kan een mini-abdominoplastie worden toegepast. Hierbij wordt huid- en vetweefsel weggenomen in de onderbuik en wordt de buik strakker gemaakt. Er wordt hierbij geen litteken rond de navel gemaakt. Het horizontaal litteken op de buik wordt zo laag mogelijk geplaatst zodat het zo goed als onzichtbaar is in badkledij. Liposuctie wordt meestal als hulpmiddel gebruikt om de contour van de flanken en de bovenbuik te verbeteren.

Volledige buikwandcorrectie - Abdominoplastie

Bij patiënten met teveel huid en vet over de volledige buik, of na zwaar gewichtsverlies kan een meer uitgebreide ingreep toegepast worden. De volledige buik onder de navel wordt hierbij weggenomen zodat de buik volledig strakker kan worden gemaakt. Het horizontaal litteken wordt voldoende laag geplaatst zodat het nadien bijna niet zichtbaar is. Er wordt ook een litteken rondom de navel geplaatst om de buikwonde te kunnen sluiten. De buikspieren worden steeds nagekeken of ze nog goed functioneren en op de juiste plaats staan. Dikwijls staan de 2 rechte buikspieren niet mooi meer tegen elkaar en bieden ze onvoldoende steun voor de buik. Tijdens de ingreep wordt dit hersteld en wordt op die manier een soort van 'inwendig korset' gemaakt. Dit zorgt voor meer stevigheid en een betere contour. Liposuctie is opnieuw een belangrijk hulpmiddel om het finale resultaat te verbeteren, voornamelijk in de bovenbuik en de flanken. In zeldzame gevallen zal het nodig zijn om ook een verticaal litteken op de buik te plaatsen om het huid- en vetoverschot volledig te kunnen verwijderen.
Het is een ingreep met weinig problemen. Er kan tijdelijk een zone ontstaan op de buik die minder gevoelig is of er kan een vertraagde genezing zijn van de wonde, zeker bij patiënten die roken. Er wordt dan ook een absolute rookstop gevraagd voor het uitvoeren van deze ingreep.

Praktisch

  • Een liposuctie en mini-abdominoplastie worden meestal in dagkliniek uitgevoerd.
  • Voor een volledige abdominoplastie zijn meestal 2 overnachtingen voorzien.
  • Een liposuctie kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd.
  • Na liposuctie dient u gedurende minstens 4 weken een lipopanty of figuurcorrigerende kledij te dragen.
  • Bij een volledige buikwandcorrectie is eventueel tussenkomst van het ziekenfonds mogelijk. 
  • Na een volledige buikwandcorrectie zal u ongeveer 3 weken relatieve rust dienen te respecteren.