Borstreconstructie - Prothesen
Na een borstamputatie of indien u een borstamputatie zal ondergaan, kan een borstreconstructie met een siliconenprothese een oplossing zijn om het verlies te herstellen. Het volume van de borst wordt op deze manier gereconstrueerd. De vorm wordt hierbij zo goed mogelijk aangepast aan de niet aangetaste zijde.
Techniek
- Onmiddellijke of primaire reconstructie: op het moment dat de borst wordt weggenomen, wordt een weefselexpander (inplantbaar ballonnetje) geplaatst. Het grote voordeel is dat op die moment de meeste huid van de borst kan bewaard worden, wat een mooier resultaat zal opleveren.
- Laattijdige of secundaire reconstructie: aangezien de borst reeds vroeger is weggenomen samen met de huid, is er een belangrijk huidtekort aanwezig. Via het litteken van vroegere amputatie zal er een weefselexpander (inplantbaar ballonnetje) worden geplaatst zodat de huid op de borstkas kan worden uitgerokken, gëexpandeerd.
- Vanaf 2 tot 3 weken na het plaatsen van de weefselexpander, wordt gestart met het opblazen van de ballon met fysiologisch water. Op wekelijkse basis wordt deze bijgevuld tot het gewenste volume.
- Nadat het gewenste volume is bereikt en de aanvullende behandelingen (chemo -en/of radiotherapie) minstens 6 maanden zijn afgelopen, wordt de ballon verwijderd en vervangen door de definitieve siliconenprothese. Dit is dezelfde siliconenprothese die gebruikt wordt bij een borstvergroting.
- Om natuurlijker resultaat en meer symmetrie te bekomen, kan de ingreep aangevuld worden met lipofilling. Ook zal er een tepelreconstructie worden uitgevoerd om meer symmetrie te bereiken.
Voordelen
- Korte en relatief eenvoudige ingreep
- Weinig peri-operatieve verwikkelingen
- Geen bijkomende littekens aangezien er nergens anders op het lichaam weefsel wordt weggenomen zoals bv. de buik bij een DIEP flap
- De revalidatieperiode is meestal korter in vergelijking met een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel (bv. DIEP flap)
- U kan de expander of prothese altijd vervangen door lichaamseigen weefsel (tertiaire of gecombineerde reconstructie)
Nadelen
- Minder mooi en minder natuurlijk dan een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel
- Kapselcontractuur is een risico, zeker wanneer u radiotherapie heeft gekregen
- Niet aangewezen bij jonge patiënten