Hallux valgus
Wat is het?
Hallux is de medische term voor grote teen. Valgus staat voor een standafwijking naar buiten. Hallux valgus staat dus voor een grote teen die naar buiten staat. Door de stand afwijking ontstaat er een knobbel (bunion) aan de basis van de grote teen en wordt de voet breder. Hallux valgus komt voornamelijk voor bij vrouwen. Sommige studies vermelden dat tot 50% van de vrouwen een zekere vorm van hallux valgus heeft. De oorzaak is waarschijnlijk erfelijk maar het dragen van nauw schoeisel en hoge hakken kan bestaande klachten verergeren.
De klachten van een hallux valgus ontstaan door wrijving van schoeisel op de huid over de knobbel. De kapsels en onderhuid ontsteken hierdoor en worden dikker. Door de spanning op de kapsels en de pezen zal de grote teen steeds meer naar buiten geduwd worden en tegen de tweede teen aandrukken. Deze druk zal op termijn de tweede teen uit evenwicht brengen met een hamerteen tot gevolg. Door deze hamerteen ontstaat overdruk op de voetzool ter hoogte van het gewricht met pijnklachten tot gevolg. Dit noemt met metatarsalgie.
Bij een lang bestaande hallux valgus kan er, ter gevolge van de standafwijking, kraakbeenschade ontstaan in het gewricht (artrose).
Behandeling
In eerste instantie is de behandeling van een hallux valgus niet chirurgisch. Men begint met aanpassen van het schoeisel. Bij een bredere voet hoort een bredere schoen. Het is belangrijk een schoen te kiezen die breed is vooraan zodat er zo min mogelijk druk op de knobbel komt en de ontsteking kan verdwijnen. Daarnaast zijn hoge hakken af te raden; een hak van een drietal centimeter is echter nog toegestaan.
Eventueel kan de knobbel afgeschermd worden met zachte zelfklevende vilt over de pijnlijke plaats. Vaak schrijven wij ook een orthopedische steunzool voor, zeker indien er pijn over de voetzool is ten gevolge van overdruk onder een hamerteen.
Indien de pijnklachten in de voet blijven, kan overwogen worden om de stand van de teen door middel van chirurgie te corrigeren. In onze dienst worden deze ingrepen uitgevoerd door Dr. M. Raaijmaakers en Dr. L. Bouwen. Er zijn meerdere manieren om een hallux valgus te opereren. De techniek die gekozen wordt, hangt af van de toestand van het gewricht en de ernst van de afwijking.
Indien er hamertenen zijn worden deze in eenzelfde tijd behandeld.
De operatie wordt onder algemene of plaatselijke anesthesie uitgevoerd. Vaak wordt een zenuwblok gegeven die 24 uur de voet verdooft. De meeste patiënten worden via dagziekenhuis geopereerd. Meestal wordt er een gips aangelegd voor een aantal dagen. Nadien wordt gedurende vijf weken een speciale schoen of laars voorzien. Na deze vijf weken is een brede sportschoen toegestaan. Het zal echter vaak nog enkele weken duren vooraleer de voet genoeg ontzwollen is om normaal schoeisel te kunnen dragen.
Het is erg belangrijk dat u de voet de eerste dagen/weken voldoende in hoogstand houdt om langdurige zwelling te voorkomen.
Instructies na een hallux valgus operatie en het aanleggen van een Darco verband en bunion boot vindt u terug onder 'documenten'.