Arthroscopie van de enkel
Anterieur enkel impingement:
Deze toestand wordt vaak gezien bij voetballers. Door de veelvuldige kleine trauma’s treedt een botnieuwvorming (osteofyt) op vooral op het enkelgewricht op de talus en de tibia. Osteofyten kunnen voor pijn zorgen wanneer de enkel naar boven gebracht wordt. Er wordt begonnen met een niet-operatieve behandeling (conservatief). Indien dit onvoldoende effect heeft, kan via een arthroscopie van de enkel deze botaanwas verwijderd worden.
Posterieur enkel impingement (os trigonum):
Hierbij treedt hetzelfde fenomeen op maar aan de achterzijde van de enkel. Dit wordt vooral gezien bij sporten waarbij de enkel gestrekt moet worden zoals ballet of sporten waar gesprongen wordt. De oorzaak hiervan is meestal een botaanwas op de achterzijde van de talus (os trigonum). Deze aanwas is bij heel veel mensen aanwezig. Slechts een minderheid heeft er echter last van. Ook dit kan via een kijkoperatie van de enkel verwijderd worden als een conservatieve behandeling niet werkt.
Kraakbeenletsels:
Sommige kraakbeenletsels komen in aanmerking voor een arthroscopische behandeling. Blijvende last na een omgeslagen enkel kan zo bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een onderliggend kraakbeenletsel. Dit is op een gewone röntgenopname niet zichtbaar maar wordt duidelijk op een MR of CT-scan met contrast. Indien het een klein letsel betreft, kan dit bijgewerkt worden via een artroscopie. Het kraakbeen wordt opgefrist en er worden kleine gaatjes in het bot gemaakt zodat er zich een laag kraakbeenachtig littekenweefsel kan vormen (ice-picking). Indien het letsel groter is, kan een kraakbeentransplantatie overwogen worden (AMIC procedure). Deze technieken kunnen niet toegepast worden wanneer de kraakbeenschade veroorzaakt is door slijtage (artrose).
Artrose van de enkel:
In sommige gevallen kan het nuttig zijn de enkel te spoelen en het losse kraakbeenstukje te verwijderen vooral wanneer de enkel af en toe blokkeert omdat er een stukje los weefsel in het gewricht komt. Het uiteindelijke resultaat zal echter sterk afhangen van de ernst van de kraakbeenschade die aanwezig is. Bij ernstige artrose wordt in bepaalde gevallen de enkel vastgezet (artrodese). Deze artrodese kan via een kijkoperatie uitgevoerd worden indien de standafwijking van de enkel niet te ernstig is.
Sinus tarsi syndroom
De sinus tarsi bevindt zich aan de buitenzijde tussen de talus en het calcaneum. Deze holte kan ontstoken raken, bijvoorbeeld bij een platvoet maar ook na een omgeslagen enkel. Meestal wordt eerst een infiltratie met cortisone toegediend. Indien dit onvoldoende effect heeft, kan de holte proper gemaakt worden via een arthroscopie.