Schouderprothese
Het plaatsen van een schouderprothese is de afgelopen 20 jaar populairder geworden dan vroeger. Voorheen stond deze vorm van chirurgie niet helemaal op punt en had de prothese vaak een negatieve bijklank omwille van pijn en een blijvende beperking van de schouderfunctie ondanks deze ingreep. Dit vooroordeel was echter deels onterecht, en deels zijn de resultaten en ervaringen met schouderprothesen de laatste 20 jaar sterk verbeterd. De ingreep biedt dan ook veelal een verdwijning van de pijnklachten alsook een herstel van de functie van de arm, met verhoging van de zelfredzaamheid tot gevolg.
Hoofdredenen voor een schouderprothese
In de meeste gevallen hebben we te maken met een niet herstelbare scheur van meerdere pezen rondom de schouder. In die gevallen wordt geopteerd voor het plaatsen van de zogenaamde “omgekeerde” (of rotator cuff deficiente) schouderprothese.
Heel wat zeldzamer zijn de ernstige vormen van zuivere kraakbeenslijtage of pure “artrose” van het schoudergewricht, waarbij de pezen nog intact zijn: hierbij wordt gekozen voor de “anatomische” schouderprothese.
Een derde groep patiënten zijn mensen met een complexe schouderbreuk waarbij een herstel van de breuk zelf niet meer haalbaar is en de schouderkop dient vervangen te worden door een nieuwe kop, doorgaans een “fractuur-prothese” genoemd en ook “hemi-prothese” omdat hierbij enkel de schouderkop dient vervangen te worden.