Voorbereiding op operatie

Aan de hand van de informatie die u kreeg van de verzorgingsdiensten en via deze website kunt u zich beter voorbereiden op uw ziekenhuisopname zonder bijkomende stress.

De nieuwe anatomie van uw spijsverteringsstelsel vraagt om een langdurige wijziging van uw eetpatroon om zo postoperatieve complicaties te voorkomen en voldoende gewicht te verliezen. Het aanpassen van uw leefgewoonten na obesitaschirurgie is zeer belangrijk voor gewichtsverlies, maar ook om pijn en complicaties te voorkomen. 

Tips om u optimaal voor te bereiden op de operatie

Proteïnedieet

Preoperatief zal u (indien geen tegenindicatie) starten met een proteïnedieet (eiwitrijk dieet). Dit is noodzakelijk gedurende twee à drie weken voorafgaand aan de operatie. Met dergelijk voorbereidend dieet kunt u reeds ongeveer 5% van uw lichaamsgewicht verliezen en bent u optimaal voorbereid voor een operatie. Het dieet en het gewichtsverlies vóór een operatie zorgen namelijk voor het verminderen van het levervolume, waardoor er meer plaats in uw buik beschikbaar wordt. Hierdoor kan uw chirurg veiliger en sneller de operatie afwerken, wat uw herstel alleen maar ten goede zal komen.

Nuchter zijn

Nuchter zijn voor de operatie is essentieel. Vanaf middernacht moet u nuchter zijn, dit betekent niets meer drinken, niets eten en niet roken. Voor eventuele medicatie die u ’s ochtends dient te nemen overlegt u steeds met uw chirurg.

Medicatiegebruik

Om u in het ziekenhuis goed en veilig te kunnen behandelen, moet de behandelend arts weten welke geneesmiddelen, vitamines en voedingssupplementen u thuis gewoonlijk gebruikt. Gelieve dit steeds te vermelden tijdens de raadpleging.  De meeste medicijnen kunnen worden genomen tot de ochtend zelf van de ingreep (met een klein slokje water). U dient dus geen eigen initiatief te nemen maar u volgt de aanbevelingen van de anesthesist op.

Denk eraan: vermeld de medicijnen die u op medisch voorschrift neemt, maar ook de medicatie die u op eigen initiatief neemt (vrij te verkrijgen in de apotheek). Vermeld in het bijzonder antistollingsmedicatie. Sommige kunnen gecontinueerd worden tot aan de operatie, maar de meeste moeten tijdelijk onderbroken worden. Wees voorzichtig: voor antistollingsmiddelen kan een oordeel van de voorschrijvende arts, bijv. uw cardioloog, worden opgevraagd. Een goede samenwerking is inderdaad vereist tussen de gezondheidsdeskundigen, zij die u normaal opvolgen en het geneeskundig-chirurgisch team dat uw obesitasingreep zal uitvoeren. U zal hierin een belangrijke rol spelen. Uw behandelend arts licht u in over welke medicijnen u kunt doornemen en welke u moet stoppen, en binnen welke termijn.

Roken

Het is ten stelligste aanbevolen te stoppen met roken voor een chirurgische ingreep. 

Roken is een risico voor uw gezondheid. U kent de negatieve gevolgen van roken voor uw gezondheid: kanker, longziekten, cardiovasculaire ziekten, een lagere vruchtbaarheid, enz.

Waarom is het zo belangrijk om te stoppen met roken voor een chirurgische ingreep?

Tabak verhindert een goede zuurstofvoorziening in het bloed. Het vertraagt de genezing en versteviging van de hechtingen en irriteert de maag. U wordt dus blootgesteld aan een operatierisico dat u kon vermijden. Tabak verhoogt overigens ook het risico op maagzweren na de operatie.

Door te stoppen met roken, vermindert u:

  •  het risico op chirurgische complicaties
  • het verblijf in de reanimatiezaal 
  • het verblijf in het ziekenhuis 

De operatie is misschien de kans om te stoppen met roken. Praat erover met uw behandelend arts of tabakoloog.