World MRSA Day: samen infecties vermijden
Jaarlijks is het op 2 oktober World MRSA Day. In het A.S.Z. willen we op deze dag de risico’s van de MRSA-bacterie extra onder de aandacht te brengen en zorgverleners in het bijzonder sensibiliseren om zorginfecties te voorkomen.
Wat is MRSA?
MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. MRSA is een bacterie die vaak voorkomt, zowel bij gezonde personen als in de ziekenhuisomgeving. Bij gezonde personen komt de bacterie vaak voor t.h.v. de huid en de neus en men kan - al dan niet tijdelijk - drager zijn van de bacterie. Personen die ‘gekoloniseerd’ zijn met MRSA hebben meestal geen symptomen, maar ze hebben een tot 12 keer groter risico om een echte infectie te gaan ontwikkelen. De MRSA bacterie veroorzaakt dan ook meestal een infectie net als het afweersysteem door ziekte verzwakt is. Deze infecties zijn soms moeilijk te behandelen daar de bacterie vaak resistent is aan heel wat antibiotica.
Overdracht
De overdracht van MRSA gebeurt meestal door direct contact met een besmet persoon of via besmette voorwerpen. In een zorginstelling gebeuren ook veel invasieve technieken waardoor de bacterie ook de kans krijgt om via andere toegangswegen een infectie te veroorzaken. Het wordt voornamelijk overgedragen via de handen van zorgverleners of apparatuur.
Hierdoor is handhygiëne één van de belangrijkste preventiemaatregelen, alsook het ontsmetten van gemeenschappelijk materiaal na elk gebruik. Door het steeds correct toepassen van deze maatregelen willen wij binnen onze ziekenhuizen verspreiding van MRSA absoluut voorkomen!
Handhygiëne
Zowel uzelf als onze medewerkers en bezoekers moeten een strikte handhygiëne in acht nemen. Dit geldt overigens niet alleen in het geval van een MSRA-besmetting, maar als een algemene maatregel die in alle omstandigheden moet worden nageleefd.