Wereldberoertedag 2022
Vandaag, zaterdag 29 oktober, is het Wereldberoertedag. Bij een beroerte is het heel belangrijk om de symptomen snel te herkennen. Jaarlijkse krijgen 19.000 Belgen, dat zijn er 52 per dag, een beroerte. Elke minuut telt, dus een snelle respons kan van levensbelang zijn. Via de FAST-test kan je eenvoudig een beroerte herkennen.
Stroke
Een beroerte, ook wel CVA (cerebrovasculair accident) of stroke genoemd, wordt veroorzaakt door een gestoorde bloedvoorziening naar een deel van de hersenen, waardoor bepaalde hersenfuncties uitvallen. In ongeveer 80% van de gevallen betreft het een hersentrombose en in 20% een hersenbloeding.
- Hersentrombose
Bij een hersentrombose (of ischemische beroerte) zorgt een verstopt bloedvat voor zuurstofnood in een bepaald gebied van de hersenen. Het bloedvat kan verstopt geraken door aderverkalking (of atherosclerose) of door een klonter (of embool) die uit een verder gelegen bloedvat of vanuit het hart komt. Doordat een deel van de hersenen geen bloedtoevoer meer krijgt, functioneert dit deel niet meer en sterven hersencellen af. - Hersenbloeding
Bij een hersenbloeding (of hemorragische beroerte) zorgt een scheur in een bloedvat voor een bloeding in de hersenen.
FAST-test
- Face: Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt.
- Arm: Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en check of ze tegelijk omhoog gaan.
- Speech: stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken.
- Time: schakel onmiddellijk medische hulp in en beperk de schade.
Meer info vind je terug op: https://www.belgianstrokecouncil.be/nl/stroke-nl/#recognize
Time is brain
“Het is zeer belangrijk dat de diagnose snel en juist wordt gesteld en daarna direct behandeling plaatsvindt. Het herkennen van een beroerte door de patiënt of zijn omgeving is dus een must. Dit kan met de FAST-test. Verwittig dus meteen de hulpdiensten (112) als jijzelf of iemand in jouw buurt de typische symptomen vertoont. Hoe sneller er wordt ingegrepen, hoe meer schade er kan worden voorkomen" vertelt interventieradioloog dr. Katrien De Keukeleire.
Er zijn diverse behandelingsopties afhankelijk van het soort beroerte.
1. Een herseninfarct (acute ischemische beroerte) kan worden behandeld met een bloedverdunnend medicijn via een infuus dat het bloedstolsel oplost (trombolyse), of door het stolsel op een invasieve endovasculaire manier te verwijderen met behulp van een katheter en een zelfontplooiende, verwijderbare stent (trombectomie).
2. Bij hersenbloedingen kan het gescheurde bloedvat neurochirurgisch of met behulp van een medisch hulpmiddel worden gedicht of afgesloten.
Beroertecentrum
De diensten Interventionele Radiologie van het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis werken al meerdere jaren samen op vlak van gespecialiseerde invasieve behandelingen. Zo werken ze als één team dat samen de wachtdiensten 24/7 voor acute stroke organiseert in de regio Aalst. Jaarlijks worden er meer dan 80 trombectomiën uitgevoerd. In 2022 hebben de ziekenhuizen samen reeds 66 trombectomiën verricht.