Wereld Hepatitis Dag: preventie en herkenning is van levensbelang

Jaarlijks organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 28 juli de Wereld Hepatitis Dag. Dit doen ze om meer aandacht te vragen voor virale hepatitis. Virale hepatitis is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Er zijn vijf virussen die deze leverontsteking veroorzaken. Ze worden aangeduid met de letters A tot E in de volgorde dat ze ontdekt werden. In België komen vooral hepatitis A, B en C voor. Het A.S.Z. onderstreept het belang van vroegtijdige detectie! 

Hepatitis kent meerdere vormen

Hepatitis A en hepatitis E wordt voornamelijk opgelopen door contact met besmet water en/of voedsel, minder frequent door besmet bloed. Hepatitis B en C worden voornamelijk overgedragen door besmet bloed, dit kan gebeuren bij het gebruik van besmette naalden en vroeger na een bloedtransfusie. Ook via seksuele weg kunnen beide opgelopen worden. Hepatitis Delta wordt meestal samen met hepatitis B overgedragen.

Prof. dr. Isabelle Colle, gastro-enteroloog A.S.Z.: De virale vormen Hepatitis B en C komen veel voor en kunnen gevaarlijk zijn. De overdracht gaat via bloedcontact en dat kan op verschillende manieren. Zo kan je het oplopen door drugsgebruik met naalden of als een tatoeage of piercing niet hygiënisch is aangebracht. Hepatitis B kan ook via seksueel contact worden overgedragen. De voornaamste niet-virale oorzaken van hepatitis zijn overmatig alcoholverbruik, overgewicht met metabool syndroom en toxisch effect van geneesmiddelen.

Dr. Annabelle Verbeeck vult aan: Niet iedereen merkt meteen een besmetting op. Acute hepatitis merk je wel, dan krijg je klachten zoals een gelige huidskleur. Maar hepatitis kan zich ook onopgemerkt in je lever nestelen lever, waar littekenvorming uiteindelijk kan leiden tot mogelijk dodelijke aandoeningen zoals levercirrose of leverkanker.

wereldhepatitisdag2022

Symptomen

De meest frequente symptomen van een acute hepatitis zijn vermoeidheid, geelzucht, ontkleurde stoelgang en donkergekleurde urine. Soms kan een acute hepatitis zonder symptomen verlopen (bv. hepatitis C).

De diagnose van een hepatitis kan worden gesteld d.m.v. een bloedafname. De levertesten zijn dan meestal fors verhoogd en de verschillende types virale hepatitis kunnen worden opgespoord. Vaak gebeurt dan ook een echografie en/of een leverbiopsie en/of een elastografie.

Preventie van virale hepatitis

Vaccinatie tegen hepatitis A en hepatitis B zijn mogelijk. De vaccinatie voor hepatitis A bestaat uit 2 vaccins en de vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit 3 vaccins. Er bestaat ook een combinatie vaccin van hepatitis A samen met hepatitis B.

Vaccinatie tegen hepatitis C is op dit ogenblik nog niet mogelijk en vaccinatie tegen hepatitis E is enkel mogelijk in Aziatische landen.

Uiteraard is strikte handhygiëne heel belangrijk zeker wanneer men reist naar gebieden waar slechte hygiëne aanwezig is, tijdens avontuurlijke reizen bevelen we sterk aan enkel gekookt voedsel te genieten en enkel flessen water te gebruiken. Ook voor bepaalde reizen laat men zich best eerst vaccineren.

Bij seksuele contacten gebruikt men best een condoom. Personen die drugs gebruiken moeten steeds de steriele weg behouden. Naalden doorgeven of gebruiken van andere personen is dus zeer gevaarlijk.

Preventie van alcoholische hepatitis kan door uiteraard zo weinig mogelijk alcohol te verbruiken en preventie van metabole geassocieerde hepatitis door op het gewicht te letten, diabetes en arteriële hypertensie goed onder controle te houden en hypercholesterolemie te vermijden. Voldoende sporten wordt zeker aan iedereen aangeraden.

Vroegtijdige detectie is van levensbelang

Het is heel belangrijk om vroegtijdig chronische hepatitis te diagnosticeren. Op die manier kan de evolutie naar terminaal leverlijden voorkomen worden. Patiënten die een verhoogd risico hebben moeten toch 1x in hun leven getest worden op hepatitis B en C, dit kan gebeuren via de huisarts.

Risicopatiënten zijn personen die:

  • drugs gebruiken of gebruikt hebben
  • bloedtransfusies of zware heelkunde voor de jaren 1992 hebben gekregen
  • mannen die seks hebben met mannen
  • personen met blijvende vermoeidheid zonder andere verklaring
  • personen met gestoorde levertesten, dialysepatiënten
  • personen uit hoog-endemische gebieden
  • kinderen waarbij de moeder drager is van hepatitis B of C, personen besmet met HIV.

Er bestaan momenteel heel efficiënte behandelingen voor hepatitis B en C.

Meer info over hepatitis