Wat te doen bij kinderen met koorts?
Mijn kind heeft koorts wat nu?
Kindjes kunnen vaak koorts maken, doordat men besmet geraakt met een bacterie of virus. Het lichaam gaat dan in verdedigingsmodus. Op die momenten weten ouders vaak niet wat te doen. Daarom zetten we even op een rijtje welke belangrijke stappen je als ouder het best onderneemt.
Wat is koorts?
Vanaf een lichaamstemperatuur van 38,5 °C spreken we van koorts. Wanneer jouw kind hiervan last zou krijgen is het belangrijk om jouw kind een koortswerend middel toe te dienen, bijvoorbeeld Nurofen® of Perdophen®. Dit zorgt ervoor dat de symptomen hiervan behandeld worden, maar de ziekte zelf niet.
Symptomen koorts
Je kan koorts herkennen, wanneer jouw kind rillingen, een koud gevoel, hoofdpijn en spierpijn heeft. Het kan soms zijn dat jouw kind hallucinaties, koortsdromen en koortsconvulsies heeft, maar dit is in uitzonderlijke gevallen.
Het is belangrijk dat je de temperatuur van jouw kind om het halfuur opnieuw meet. Is de temperatuur hetzelfde gebleven of gedaald? Dan hoef je verder nog niets te ondernemen en gewoon af te wachten.
Hoe kan je helpen?
Als jouw kind een temperatuur heeft van 38,5 °C of meer, dien je een middel toe. Wanneer jouw kind extreem hoge koorts (> 39,5°C) heeft is het belangrijk om het kind te helpen afkoelen. Pas volgende tips toe:
- Doe de kleren van jouw kind uit.
- Gebruik enkel een laken om jouw kind mee te dekken.
- Gebruik lichte pyjama’s met korte mouwen en vermijd dikke pyjama’s en slaapzakken.
- Een lauw badje kan je kind ook helpen bij het afkoelen.
- Wanneer jouw kind trillingen heeft, probeer hen dan af te koelen en niet warm in te stoppen. Dit ook wanneer jouw kind zou aangeven dat het ‘kou’ heeft.
- Vermijd het om jouw kind tussen beide ouders te leggen, want dit kan ervoor zorgen dat de koorts stijgt.
Koortswerende middelen
Dafalgan® en Perdolan® kan je toedienen als koortswerend middel. Deze middelen mogen maximaal viermaal per dag toegediend worden met een pauze van minstens 4 tot 6 uur tussen de verschillende toedieningen. Als jouw kind geen problemen heeft met braken, dan is het beter om deze middelen in siroop toe te dienen dan in zetpillen. Siroop neemt sneller op in het lichaam en kan je exacter doseren.
Nurofen® of Perdophen® zijn ook koortswerende middelen die je kunt toedienen. Je kan ze verkrijgen in zowel siroop als zetpillen. Je mag deze middelen drie maal per dag toedienen en een pauze van minstens 6 tot 8 uur tussen de verschillende toedieningen.
Belangrijk om te weten is dat Dafalgan®/Perdolan®/Paracetamol onafhankelijk mogen toegediend worden van Nurofen®.
Wanneer wel naar de dokter gaan:
- Als ze > 3 dagen koorts maken > 38°C
- Of als ze hoge piekende (vaak ril)koorts hebben, die moeilijk zakt onder combinatie paracetamol en ibuprofen.
- Als ze zelfs zonder koorts er ziek uit blijven zien, sufheid, alles uitbraken, klagen van nekpijn en fotofobie, weinig drinken, weinig plassen e.d.
- Bij uitslag op het lichaam: meestal rash is wegdrukbaar (= onderkant van glas op de huid zetten: indien de uitslag verdwijnt = benigne)
Indien niet wegdrukbaar, punctiform of grote paarse vlekken => alarm!
- Ook mag je paracetamol (Dafalhan®) en ibuprofen (Nurofen®) kort na elkaar geven, desnoods samen. Zolang je maar max 4 dosissen van elk op 24 uur geeft = geen probleem.
Onze boodschap? Dien eerst een koortswerend middel toe en herevalueer nadien. Vaak gaan kinderen op momenten van koorts er enorm ziek uitzien en steunend ademen, wat dan ook verdwijnt als de temperatuur onder controle is. Wanneer jouw kind zich nadien kiplekker voelt, dien je niet te panikeren. Ook wanneer je op consultatie langskomt bij de dienst Pediatrie mag je gerust het kind al voordien een koortswerend middel geven. Je dient hier zeker niet mee te wachten.