VIKZ kwaliteitsindicatoren beroertezorg: A.S.Z. zet sterk in op transparantie en kwaliteitsverbetering
Sinds geruime tijd legt het A.S.Z. zich toe op het meten en openbaar maken van de kwaliteit van zorg. We zetten sterk in op transparantie en kwaliteitsverbetering om een continue kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen in onze ziekenhuizen. Vandaag, dinsdag 16 april 2024, werden voor het eerst de metingen voor beroertezorg van het jaar 2020 gepubliceerd door het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) waarbij de score van het A.S.Z. in lijn ligt met de 30 deelnemende ziekenhuizen.
Er werden 5 indicatoren gemeten: trombolyse, vermijdbare slikpneumonie, vermijdbare urineweginfectie, deur-tot-naaldtijd en mortaliteit 30 dagen en 90 dagen na opname. Het betreft voor alle kwaliteitsindicatoren een nulmeting. Bij de eerste indicator scoren we in lijn met de andere deelnemende ziekenhuizen, dit betreft verblijven met hoofddiagnose ischemisch CVA of TIA, waarbij intraveneuze trombolyse werd gestart op dag 0 of dag 1. Bij de tweede indicator, vermijdbare slikpneumonie, scoort het A.S.Z. rond de mediaan van de Vlaamse ziekenhuizen. Voor vermijdbare urineweginfecties heeft het A.S.Z. een lagere en dus betere score dan de mediaan van de Vlaamse ziekenhuizen. Voor de deur-tot-naaldtijd, de tijd tussen aankomst van de patiënt op de spoedeisende hulp en het starten van trombolyse, is er, zoals voor het merendeel van de deelnemende ziekenhuizen, nog verbeterpotentieel.
De gecorrigeerde mortaliteitscijfers 30 dagen en 90 dagen na opname liggen voor het A.S.Z in 2018 en 2019 in lijn met de mediaan van de Vlaamse ziekenhuizen. Voor 2020 scoort het A.S.Z. hoger. Aangezien we geen zicht hebben op achterliggende doodsoorzaak en comorbiditeit, is het moeilijk om hier een verklaring voor te geven. Het jaar 2020 werd ook gekenmerkt door een verhoogd sterftecijfer als gevolg van COVID-19, waardoor het verband met beroertediagnoses niet duidelijk is.
Uit de evaluatie van de bevolkingspopulatie van het ziekenhuisnetwerk Curoz, waartoe het A.S.Z. behoort, zien we dat we te maken hebben met een oudere, ziekere en minder zorgzoekende populatie waardoor de levensverwachting op zich al lager is dan voor de omliggende bevolkingspopulaties.
“We gaan deze cijfers grondig analyseren zodat we kunnen achterhalen waar de verhoogde mortaliteit aan te koppelen is, gezien deze niet in lijn ligt met de andere resultaten. Uiteraard zullen we hier als ziekenhuis de nodige verbeteracties ondernemen. Zo zijn we volop een kwaliteitshandboek aan het opmaken binnen ons ziekenhuisnetwerk, waarbij we focussen op een snellere diagnostiek en behandeling, anderzijds streven we naar een nog correctere registratie van alle indicatoren. Tevens wil ik benadrukken dat we als ziekenhuis actief participeren aan dit soort metingen om onze zorgkwaliteit te verbeteren. Aan de hand van deze resultaten kunnen we een gepast verbeterplan opstellen om zowel de opvang als de behandeling van beroertes te optimaliseren” aldus Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z.