Robotkat brengt troost en interactie naar dementiepatiënten in A.S.Z. Aalst

Het A.S.Z. zet zich al jaren in voor een dementievriendelijke omgeving. Recent heeft de dienst Geriatrie op campus Aalst een nieuwe vriend op de afdeling mogelijk verwelkomen: Monnie, de robotkat. Deze kat biedt laagdrempelige interacties voor patiënten in een vergevorderd stadium van dementie. Wanneer patiënten de robotkat aaien, reageert ze door te miauwen, te spinnen of subtiele bewegingen van hoofd en poten te maken. Verpleegkundigen hebben opgemerkt dat deze reacties een kalmerend effect hebben en patiënten, die anders nergens op reageren, tot respons verleiden.

Monnie_robotkat_Geriatrie_Links_ASZ

De levensechte, grijs-witte robotkat ziet er niet alleen realistisch uit, maar vertoont ook natuurlijk gedrag zoals kalmerend gespin. Met zijn zachte vacht en ingebouwde sensoren reageert de kat op beweging, aanraking en knuffels. Een aai over haar kop of rug leidt tot vrolijk gespin. Tijdens knuffelsessies ontspant de kat, sluit zijn ogen en geniet van het moment. Als ze enkele minuten niet wordt geaaid, sluit ze haar ogen en valt in slaap. Af en toe vraagt ze om aandacht met een vriendelijk gemiauw.

"Wanneer mensen in een vergevorderd stadium van dementie verkeren, hebben zij moeite met communiceren en het uiten van hun emoties," zegt ergotherapeut Kristien De Block. "Echte dieren kunnen we moeilijk toelaten in het ziekenhuis. De robotkat waar we nu mee werken, blijft ongeveer drie uur actief en kan dan op hun schoot blijven liggen of meegenomen worden tijdens wandelingen. Ze krabt niet, wat bij een echte kat wel het geval kan zijn. Bovendien zouden echte dieren continu snoepjes of verkeerde voeding kunnen krijgen."

Als een patiënt zich angstig voelt, blijven we natuurlijk zelf in de buurt, omdat persoonlijk contact nog steeds primeert. We merken echter dat de aanwezigheid van de robotkat geen communicatie van hen vereist en vertrouwen opwekt. Veel patiënten hebben vroeger huisdieren gehad en beginnen soms spontaan tegen de robotkat te praten of haar te strelen. Ze beschouwen de robotkat als een echt huisdier, wat prachtig is om te zien.