Reactie naar aanleiding van berichten in de pers

Naar aanleiding van de recente berichtgeving in de pers over klachten over een van onze chirurgen, willen wij benadrukken dat de directie acties heeft ondernomen om de veiligheid van onze patiënten te garanderen. Wij blijven kwalitatieve en veilige zorg hoog in het vaandel dragen en doen er dan ook alles aan om dit te garanderen, zodat u met vertrouwen naar ons ziekenhuis kan blijven komen. De betrokken arts heeft intussen voorgesteld om gezien de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, even afstand te nemen, wat door de directie is toegestaan.

Wij willen transparant zijn met u over wat er gebeurd is. Met betrekking tot de berichtgeving op 20/01/2023, wensen wij het volgende te verduidelijken: de directie is pas sinds woensdagavond 18/01/2023 op de hoogte van de klacht van de patiënt omdat de raadsman van de patiënt deze brieven rechtstreeks en enkel aan de dienst had geadresseerd. Brieven die gericht zijn aan een medische dienst of een zorgverlener worden ongeopend aan deze dienst bezorgd omdat deze veelal vertrouwelijke en medische informatie bevatten en dus enkel door de betrokken zorgverlener mogen geopend worden. Gevallen die betrekking hebben op de medische aansprakelijkheid van de arts worden door de arts en zijn verzekering zelf opgenomen. Dit is het geval wanneer een patiënt meent dat er mogelijk door de arts een medische fout is gebeurd. Dit is ook zo verlopen bij de klacht in kwestie. Nu de directie op woensdag wel rechtstreeks door de raadsman is gecontacteerd en voor het eerst van deze klacht heeft kennisgenomen, hebben wij meteen contact opgenomen met de raadsman van de patiënt om dit te bespreken en verdere concrete afspraken te maken. Als ziekenhuis mogen wij in de media niet verder ingaan op individuele patiëntencasuïstiek, om de privacy van onze patiënten te beschermen.

Wat de eerste berichten in de pers betreft van 16/01/2023, waarin een aantal (ex-)verpleegkundigen situaties binnen de samenwerking tussen de arts en het verpleegkundig team aanklaagden, vinden wij het belangrijk om te duiden over welke kanalen en procedures het ziekenhuis beschikt om er mogelijke problemen op te sporen en erover te waken dat iedere patiënt de gepaste zorg krijgt. Het A.S.Z. werkt met een digitaal incident-meld-en-leersysteem, een efficiënte en noodzakelijke manier om problemen te detecteren. We dringen erop aan bij al onze medewerkers om zoveel mogelijk incidenten en zelfs bijna-incidenten te melden. Dat kan gaan van onduidelijke communicatie, over valincidenten tot meer urgente zaken. Dit wordt heel nauwgezet opgevolgd en aan elke incidentmelding wordt het gepaste gevolg gegeven. Meldingen worden hierbij grondig geanalyseerd en waar nodig worden verbeteracties bepaald en uitgerold. Uiteraard vergt een analyse van een klacht wel wat tijd. Daarnaast kunnen patiënten of naasten die klachten hebben, dit steeds melden aan onze ombudsdienst. Deze onderzoekt de klachten, kan in gesprek gaan met alle betrokkenen en zo nodig een verbetertraject helpen opstellen. Ook in het geval van de gemelde incidenten die toen in de media werden besproken, is de directie aan de slag gegaan. Een onderzoek is gestart en er zijn duidelijke afspraken gemaakt die ook na de mediaberichtgeving verder worden uitgevoerd en van kortbij worden opgevolgd.

Ongeruste patiënten die met vragen zitten, kunnen intussen steeds contact opnemen met de ombudsdienst (ombudsdienst@asz.be 053/76.68.16). Met medische vragen kunnen zij steeds terecht bij hun behandelende arts of het betrokken medisch diensthoofd.