Opening van de vernieuwde verpleegeenheid Locomotorische Revalidatie in A.S.Z. Geraardsbergen

Vandaag opent A.S.Z. Geraardsbergen met trots haar splinternieuwe verpleegeenheid voor locomotorische revalidatie, een moderne dienst met een totale oppervlakte van 850 m². Een aangename zorgomgeving heeft namelijk een positief effect op het welzijn van patiënten. “Wij hechten veel belang aan onze kwaliteit van zorg en stellen alles in het werk om onze zorg continu te verbeteren. Bovendien stellen we bij elk verbouwingsproject de patiënt én onze medewerker centraal. Zo hebben we sterk ingezet op de betrokkenheid van onze artsen en verpleegkundigen om doordachte keuzes te maken” aldus Alain Parewyck, administratief directeur A.S.Z.

SP_Loco_ASZ_Geraardsbergen_Vincke_Timmermans

Alain Parewyck, administratief directeur A.S.Z.: Begin 2023 is op campus Geraardsbergen een ingrijpend renovatie- en vernieuwingstraject van start gegaan. Dankzij de renovatie voldoet het ziekenhuis niet enkel aan de eisen van deze tijd maar maken we het ook toekomstgericht en kunnen we patiënten zo optimale zorg en ondersteuning blijven bieden. Met deze vernieuwing is nu ook de eerste verpleegafdeling gerenoveerd. De andere afdelingen zullen een voor een volgen.

Efficiënt ontwerp

SP Locomotorisch is een zorgeenheid waar patiënten na de acute fase van hun ingreep van het bewegingsstelsel terecht kunnen voor intensieve revalidatie. Een team van revalidatieartsen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, sociaal werkers, psychologen en diëtisten zorgt voor een multidisciplinaire aanpak, gericht naar de individuele patiënt.

“Deze vernieuwde verpleegeenheid richt zich op patiënten die revalidatie nodig hebben na orthopedische ingrepen aan heup, knie, elleboog, schouder of na een polytrauma. De afdeling biedt plaats aan 20 patiënten, verdeeld over een- en tweepersoonskamers, die allemaal voorzien zijn van faciliteiten die de zelfstandigheid van de patiënt bevorderen, zoals een tillift bij elke bedpositie. Tevens is er extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor minder mobiele patiënten voor maximaal comfort. Alle kamers hebben een eigen badkamer voorzien van douche, lavabo en toilet” vertelt Alain Vincke, hoofdverpleegkundige SP-dienst.

De patiënten worden ontvangen in een gastvrije, modern ingerichte omgeving. De afdeling is efficiënt ontworpen zodat ze zowel voor de medewerkers een aangename werkomgeving is, alsook voor de patiënten rust en eenheid uitstraalt. Daarbij is extra aandacht gegeven aan (dag)licht, kleur en natuurlijke materialen. Bovendien biedt deze nieuwe afdeling de verpleegkundigen veel bewegingsruimte en de patiënt meer privacy.

Sterk in revalidatie

De afdeling beschikt over een revalidatiezaal voor zowel individuele als groepstherapieën. Patiënten ontvangen een op maat gemaakt revalidatieschema met oefeningen gericht op beweeglijkheid, spierkracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en zelfredzaamheid. De revalidatiezaal bevat tevens een ergoruimte, die door een mobiele wand gescheiden kan worden voor veelzijdig gebruik.

Het revalidatieteam van het A.S.Z. beoordeelt welke functies en activiteiten de patiënt zelfstandig kan uitvoeren en werkt gericht aan het verbeteren van deze vaardigheden. Dr. Timmermans, arts fysische geneeskunde & revalidatie, benadrukt: “Onze doelstelling is de zelfstandigheid van de patiënt te stimuleren en verbeteren, zodat zij zo snel mogelijk weer optimaal kunnen functioneren in het dagelijks leven. Tijdens de revalidatie werken verschillende disciplines nauw samen om de zelfredzaamheid van de patiënt te maximaliseren. Ons uiteindelijke doel is dat de patiënt terug naar huis kan keren, eventueel met aangepaste hulp en hulpmiddelen.”

Duurzaamheid als prioriteit

Het toekomstig fusieziekenhuis AZORG hecht veel belang aan duurzaamheid, wat duidelijk zichtbaar is op deze nieuwe eenheid. De afdeling is uitgerust met een klimaatplafond dat zorgt voor energiezuinige verwarming en passieve koeling, zonder luchtverplaatsing, wat het comfort van de patiënt verhoogt. De buitenwanden zijn extra geïsoleerd om energieverbruik te verminderen en alle ruimtes zijn voorzien van mechanische luchttoevoer en -afvoer voor optimale luchtkwaliteit en energie-efficiëntie.

Zorg op maat

Gezien de diverse ziektebeelden van onze patiënten, biedt dit team steeds zorg op maat. Ons multidisciplinaire team, bestaande uit revalidatieartsen, verpleegkundigen, zorgkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, sociale dienst, psychologen en diëtisten, werkt samen om een optimaal herstel, comfort en kwaliteit van leven voor elke patiënt te garanderen.

Opening nieuwe SP-dienst A.S.Z. Geraardsbergen
Alain Vincke en dr. Lien Timmermans
Eenpersoonskamer
Badkamer
Dr Lien Timmermans
Tweepersoonskamer
Badkamer_SP
Openingslint_AZORG_SP_DIENST_Geraardsbergen
SP_Locomotorische_revalidatie_Team