Ontdek het belang van je bloeddruk tijdens Wereld Hypertensie Dag

Op vrijdag 17 mei zetten we wereldwijd de schijnwerpers op hypertensie, beter bekend als hoge bloeddruk, tijdens de Wereld Hypertensie Dag. Wat misschien klinkt als een alledaags probleem, is in werkelijkheid een sluipend gevaar. Elk jaar sterven er ongeveer 17 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten, waarvan schattingen aangeven dat 10 miljoen sterfgevallen direct gerelateerd zijn aan een te hoge bloeddruk. Daarom nodigen de diensten Cardiologie en Nefrologie jullie uit om op 17 mei gratis jullie bloeddruk te laten meten.

Meest voorkomend gezondheidsprobleem

Met meer dan een miljard getroffen personen wereldwijd, en een derde van de volwassenen die gedurende hun leven met hoge bloeddruk te maken krijgen, is hypertensie een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Vaak zijn er geen duidelijke symptomen, waardoor hypertensie de bijnaam 'stille doder' heeft gekregen. Het is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten die een grote impact hebben op sterfte en kwaliteit van leven.

Onzichtbaar en onderschat

Hoge bloeddruk is eenvoudig vast te stellen en te behandelen, toch wordt het vaak onderschat en onderbehandeld. De helft van de mensen met een hoge bloeddruk is zich hiervan niet bewust en ontvangt geen of onvoldoende behandeling. Zelfs bij hen die weten dat ze een hoge bloeddruk hebben, wordt slechts in de helft van de gevallen de juiste behandeling gegeven en adequaat gecontroleerd.

Dr. Katrien Blanckaert, nefroloog bij A.S.Z. & Dr. Elke De Vuyst, cardioloog A.S.Z.: Een hoge bloeddruk gaat niet altijd gepaard met duidelijke klachten. Gelukkig is het goed behandelbaar, maar de eerste stap blijft: Meten is weten! Daarom nodigen we iedereen van harte uit om op 17 mei een bloeddrukmeting te ondergaan.

Dr. Sofie Brouwers, cardioloog OLV & Prof. Bruno Van Vlem, diensthoofd nefrologie OLV: Zonder behandeling kan hoge bloeddruk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziekten, beroertes en nieraandoeningen. Regelmatige controle is cruciaal om problemen tijdig op te sporen.

Informatiecampagne Aalsterse ziekenhuizen

Op 17 mei kan je in de inkomhal van onze ziekenhuizen niet alleen je bloeddruk laten meten, maar ook deelnemen aan een quiz en meer informatie krijgen over hypertensie. De diensten Nefrologie en Cardiologie willen met deze campagne het bewustzijn vergroten en preventie, detectie en controle van hypertensie bevorderen. Samen met je huisarts kun je nadien bepalen welke behandeling het beste bij je past. Je kan de infostand bezoeken tussen 08u30 - 12u00 en 13u00 - 15u30. Bovendien voorzien we een leuke attentie voor alle deelnemers.