Oncocoach staat patiënt met raad en daad bij
Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, in deze coronatijden is het extra belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker. En dat oncologische patiënten en hun naasten de weg weten te vinden naar coronaproof zorg en ondersteuning. Daarom plaatsen we graag vandaag onze oncocoaches in the spotlight. Zij staan ten dienste van alle patiënten met een oncologische aandoening.
Wanneer de patiënt te horen krijgt dat ze kanker hebben of hervallen zijn, verwijst de behandelend arts de patiënt door naar de oncocoach. De oncocoach staat de patiënt met raad en daad bij in zijn weg doorheen het volledige behandelingstraject. Samen met de behandelend arts, het verpleegkundig team en andere zorgverleners zorgen zij voor de persoonlijke opvang en ondersteuning.
Sofie Roelandt, oncocoach digestieve oncologie (maag-darm stelsel): Als oncocoach leg ik de werking van de medicatie uit, overloop ik het innameschema en bespreek ik mogelijke nevenwerkingen en aandachtspunten. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de gastro-enterologen, gastro-oncologen en oncologen. Ook tijdens volgende consultaties volg ik de patiënt verder op. En indien er thuis nog problemen of vragen zijn, kan de patiënt mij steeds bellen.
Mieke Depamelaere, oncocoach urologische oncologie: “We informeren onze patiënten met een toegankelijk taalgebruik, we gebruiken zo weinig mogelijk vaktaal. We zorgen ervoor dat de patiënt alles goed begrepen heeft. Gedurende het volledige traject staan we onze patiënten bij en fungeren we als vertrouwenspersoon en stimuleren we onze patiënten om de vragen waarmee ze worstelen door te geven. Op deze manier vangen we signalen op en kan de patiënt tijdig doorverwezen worden naar de oncopsycholoog, diëtist of sociaal assistent indien nodig.
Voor een doeltreffende behandeling is een goede samenwerking met de betrokken specialismen essentieel. “We maken deel uit van een heel gemotiveerd multidisciplinair team dat bestaat uit artsen, oncopsychologen, diëtisten en sociaal assistenten om onze patiënten de beste zorg te geven. Dat zorgt voor een enorme boost en veel werkplezier” aldus oncocoach Mieke. Ook Sofie is het hiermee eens: “De job is heel gevarieerd en zeer uitdagend. Het belangrijkste zijn mijn patiënten, zorgen dat zij de beste zorg krijgen geeft mij de grootste voldoening.”