Maart, internationale maand van de strijd tegen dikkedarmkanker
De maand maart is de internationale actiemaand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe vanaf 50 jaar elke twee jaar de stoelgangtest.
Als u ouder bent dan 51 jaar, heeft u mogelijks ooit al eens een uitnodigingsbrief voor een stoelgangtest voor opsporing van dikkedarmkanker ontvangen. Het bevat een uitnodiging met deelnameformulieren, folders en een afnameset met gebruiksaanwijzingen. Darmkanker ontwikkelt zich "geruisloos" in uw lichaam. Zelfs als u geen symptomen heeft, wordt er ten zeerste geadviseerd deze test te laten uitvoeren ... het kan uw leven redden!
Darmkanker screening
1 op 20 Belgen wordt ooit geconfronteerd met darmkanker. In Vlaanderen krijgen jaarlijks ongeveer 6500 personen de diagnose van darmkanker en 1800 Vlamingen sterven er jaarlijks aan. Dat zijn er 5 per dag. Bijna 5 maal zoveel als in het verkeer.
Vanaf de leeftijd van 50 jaar blijkt dat de incidentie van darmkanker geleidelijk toeneemt. Als dikke darmkanker in een vroeg stadium wordt gevonden, is er 90% kans op genezing. Daarom is het zo belangrijk om kanker zo vroeg mogelijk op te sporen.
Doordat de ziekte of het risico op de ziekte eerder gediagnosticeerd kan worden, kunnen complicaties of (zwaardere) behandelingen worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter. In landen met langdurige screening is het sterftecijfer van dikkedarmkanker aanzienlijk gedaald en worden meer dikkedarmkankers in een vroeg stadium ontdekt.
Symptomen
De patiënt kan geheel asymptomatisch zijn bij de diagnose van dikkedarmkanker. De klachten variëren van de plaats van de dikke darmkanker. Verder kunnen er veel algemene klachten voorkomen die niet steeds gelinkt worden aan dikke darmkanker. Vaak zijn er echter wel alarmsymptomen aanwezig.
Mogelijke symptomen zijn:
- Bloedverlies via de anus
- Verandering van stoelgangspatroon (ontwikkelen van diarree of constipatie)
- Valse aandrang
- Vermoeidheid
- Bloedarmoede en ijzertekort
- Onverklaarde vermagering
- Buikpijnklachten
Risicofactoren
Er is niet één oorzaak van kanker in de dikke darm. Wel zijn er enkele risicofactoren die de kans op dikke darmkanker vergroten.
- Erfelijke risicofactoren:
- Specifieke genetische afwijkingen: Familiale polyposis syndroom, Lynch syndroom.
- 2 tot 3-maal verhoogd risico indien een eerstegraadsverwant (moeder, vader, zus, broer) een dikke darmkanker heeft gehad.
- Levensstijl:
- Alcohol, overgewicht en overmatig gebruik van (rood of bewerkt) vlees verhoogt risico op dikke darmkanker.
- Weinig lichaamsbeweging gaat gepaard met een verhoogd risico op alle tumoren.
- Roken en alcohol zijn risicofactoren voor dikke darm kanker.
- Aanwezigheid van goedaardige poliepen. De meeste dikke darmkankers ontstaan uit goedaardige poliepen.
- Chronische ontstekingsziekten zoals Ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa.
- dikkedarmkanker in het verleden.
Vragen of graag meer informatie?
Heeft u vragen over uw persoonlijke medische situatie, neem contact op met uw huisarts. U kan ook steeds een afspraak maken bij de dienst Gastro-Enterologie. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker vindt u hier terug.