Europese primeur voor het toekomstige AZORG Hartcentrum

Succesvolle percutane tricuspidklepvervanging vindt plaats in het A.S.Z.

Voor de behandeling van een ernstige tricuspidkleplekkage werd vorige week voor het eerst in Europa een percutane tricuspid klepvervanging via de liesader uitgevoerd in het kader van een zogenaamde “EU Pivotal Trial”.  Voor het A.S.Z. en het toekomstige AZORG Hartcentrum was het een bijzondere eer om de eerste behandeling uit te voeren binnen deze klinische fase III-studie, die als doel heeft de efficiëntie en de veiligheid van de behandeling aan te tonen.   De drijvende kracht achter deze precaire ingreep werd gevormd door dokter Liesbeth Rosseel,  dokter Hadewich Hermans en dokter Marc Vanderheyden, een mooie samenwerking tussen het A.S.Z. en het OLV die een beloftevolle toekomst voorspelt.

Tricuspid team

Over tricuspidalisklepinsufficiëntie

De tricuspidalisklep is een van de vier hartkleppen. Deze klep, die zich bevindt tussen de rechtervoorkamer en de rechterkamer, regelt de bloeddoorstroming vanuit de rechtervoorkamer naar de rechterkamer. Tricuspidalisklepinsufficiëntie treedt op wanneer de tricuspidalisklep niet voldoende sluit, waardoor bloed kan terugvloeien naar het rechteratrium. Deze ernstige aandoening komt frequent voor, maar werd tot voor kort niet of niet adequaat behandeld omdat de benodigde technologie niet voorhanden was. Dit leverde de tricuspidalisklep de bijnaam op van “de vergeten klep”: de hartklep die aan de aandacht ontsnapte omdat aandoeningen ervan niet afdoende konden worden behandeld.

Innovatieve technologie: de Topaz kunstklep

Er bestond met andere woorden een hoge nood aan percutane behandelingsopties  voor de behandeling van ernstige  tricuspidalisklepinsufficiëntie, net zoals de TAVI-procedure een minimaal invasieve techniek biedt voor aortaklepvervanging. De nieuwe Topazklep van de Franse firma Tricares bestaat uit een metalen stent met daarin biologische klepblaadjes gemaakt uit het hartzakje van varken. De klep wordt met behulp van een katheter ingeplant via een ader in de lies. Onmiddellijk na het inbrengen neemt de kunstklep de functie over van de lekkende klep. Het grote voordeel van de nieuwe Topazklep is dat ze kan worden ingeplant zonder dat er een openhartoperatie aan te pas komt. Op die manier biedt de klep ook een oplossing voor patiënten met  andere onderliggende aandoeningen voor wie de traditionele heelkunde een te groot risico vormt.

Topaz

Herstel in sneltempo

Dokter Liesbeth Rosseel blikt terug op een geslaagde ingreep: “Het was een hele eer voor ons team om de allereerste tricuspidklepvervanging uit te voeren in het kader van de “EU Pivotal Trial”. Het vlotte verloop van de ingreep in minder dan een half uur bevestigde onze eerdere ervaring in de voorafgaande fase van de studie, de zogeheten “First-In-Human study”. Het is bijzonder bemoedigend om te zien hoe snel de patiënt herstelt en het leven opnieuw kan hervatten. Al op de vijfde dag na de ingreep kon de patiënt het ziekenhuis in goede gezondheid verlaten”.

Veelbelovende resultaten

De eerste ervaringen met deze nieuwe klep binnen de European Pivotal Trial zijn alvast hoopgevend dat veel meer mensen met tricuspidklepinsufficiëntie in de nabije toekomst zullen kunnen worden geholpen, zolang de aandoening maar tijdig wordt opgespoord.  En dat is ook meteen de boodschap die dokter Rosseel wil meegeven aan collega-artsen: “Het is van groot belang om aandacht te besteden aan deze vorm van kleplijden en patiënten tijdig door te verwijzen, want dankzij de nieuwe technologie kunnen we de levenskwaliteit van mensen met tricuspidklepinsufficiëntie aanzienlijk verbeteren”.