A.S.Z. zet zich in als dementievriendelijk ziekenhuis

Het A.S.Z. streeft ernaar om een dementievriendelijk ziekenhuis te worden, daarom organiseren we op zaterdag 21 september 2024 een speciale actie voor Wereld Alzheimer Dag. Deze themadag biedt een uitstekende gelegenheid om extra aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De actie zal plaatsvinden op de campussen Aalst en Geraardsbergen, met een focus op patiënten en hun families.

Een van de hoogtepunten van de dag is een unieke kookworkshop, op maat voor patiënten met dementie. Deelnemers leren verschillende soorten fingerfood bereiden - eenvoudig te eten, handzame hapjes die helpen om onafhankelijkheid en waardigheid te behouden. Fingerfood is bijzonder nuttig voor mensen die moeite hebben met traditioneel bestek en biedt een praktische oplossing voor degenen die niet de rust hebben om aan tafel te zitten, maar wel kunnen eten terwijl ze lopen. Voldoende eten is belangrijk voor iedereen, inclusief mensen met dementie of motorische problemen, die vaak moeite hebben met het gebruik van bestek.

We zijn vereerd dat de gerenommeerde chef-kok, Stefaan De Proft van het restaurant Pacht 26, een kookworkshop zal leiden op de campus Aalst. Ondertussen zal Miguel Meert, de gepassioneerde zaakvoerder van de Food Clinic, de workshop geven op de campus Geraardsbergen. Deze kookworkshops zijn hands-on, de patiënten kunnen samen met hun familielid en lotgenoten aan de slag. Vervolgen kunnen ze samen genieten van een heerlijke, zelfgemaakte hapjes.

Dit jaar staat Wereld Alzheimer dag in het teken van ‘Samen bewegen’. Gezond eten en voldoende bewegen vinden we zeer belangrijk voor onze patiënten, daarom zullen we in de week voor Wereld Alzheimer Dag smoothiefietsen plaatsen waarbij je door te trappen jouw fruit kan laten mixen en nadien genieten van een welverdiende lekkere smoothie.

Dr. Katrien Van Puyvelde, diensthoofd Geriatrie, benadrukt het belang van deze actie: Elke vier seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. Door de vergrijzing van onze samenleving worden steeds meer mensen getroffen door deze aandoening. Geschat wordt dat het aantal mensen met dementie tegen 2070 zal verdubbelen. Wereld Alzheimer Dag brengt deze aandoening jaarlijks onder de aandacht, en ons ziekenhuis draagt graag bij door deze betekenisvolle actie te organiseren.

Interesse om deel te nemen aan deze kookworkshop?

Schrijf je snel in via volgende links:

 

kookworkshop_wereld_alzheimer_dag_facebook-bericht.png