A.S.Z. voert allereerste ingrepen binnen digestieve chirurgie in België uit met splinternieuwe Hugo-operatierobot
Vorige week werd de splinternieuwe HugoTM RAS-robot in gebruik genomen door de dienst Abdominale heelkunde van het A.S.Z. op campus Aalst. Het is de allereerste keer dat deze robot in België binnen de digestieve chirurgie gebruikt wordt bij een oncologische coloningreep. Vervolgens werd ook de eerste robotgeassisteerde behandeling van een intrathoracale maaghernia uitgevoerd. De robot biedt veel voordelen voor patiënten omdat de ingrepen minimaal invasief gebeuren, waardoor patiënten achteraf sneller herstellen. Dankzij deze robot kan het aanbod aan minimaal invasieve chirurgie binnen het A.S.Z. opnieuw aanzienlijk uitgebreid worden.
Eerste ingrepen met HugoTM RAS-robot in A.S.Z. Aalst
Vorige week voerde dr. Bert Van den Bossche, digestief, hepatobiliair en pancreaschirurg, gespecialiseerd in robotchirurgie, de allereerste ingrepen uit met de nieuwe HugoTM RAS-robot in het A.S.Z. op campus Aalst. De robot werd midden juni geleverd. Het duurde enkele weken om hem volledig te installeren, gebruiksklaar te maken en de chirurgische teams op te leiden. Vorige week was het zover en kon hij in gebruik genomen worden.
Robotchirurgie heeft veel voordelen voor patiënten
De eerste ingreep met de splinternieuwe robot was een coloningreep in het kader van darmkanker. Alles is vlot verlopen en dankzij de nieuwe robot kon de patiënt - net zoals toekomstige patiënten die met de robot geopereerd zullen worden - sneller herstellen en sneller terug naar huis na de ingreep. Robotchirurgie of robotgeassisteerde chirurgie is immers een vorm van minimaal invasieve heelkunde (soms ook kijkoperatie genoemd) en laat artsen toe om verschillende soorten complexe ingrepen uit te voeren met hogere precisie, betere controle, minder complicaties, kleinere littekens en minder bloedverlies dan bij klassieke chirurgische technieken. Daarnaast is het voor de chirurg ook een enorm verschil in werken naar ergonomie toe, wat deze in staat stelt langer aan een stuk door te opereren.
Primeur bij A.S.Z.: allereerste ingrepen binnen digestieve chirurgie met HugoTM-robot in België
De HugoTM-robot wordt momenteel in vier andere ziekenhuizen in België gebruikt maar voornamelijk voor urologische en buikwandingrepen. Het is de allereerste keer in België dat er een ‘full rechter hemicolectomie’ voor colonkanker mee gebeurde en vervolgens ook een robotgeassisteerde behandeling van een intrathoracale maaghernia. De eerste ingrepen gebeurden door dr. Bert Van den Bossche, het team digestieve chirurgen, anesthesisten en digestief verpleegkundigen. Dr. Van den Bossche stond, samen met zijn collega’s binnen de dienst, mee aan de wieg bij de ontwikkeling van het robotplatform, alsook bij de verdere opleiding. Hij geeft zelf opleidingen in robotchirurgie over heel Europa. In de toekomst zullen alle medewerkers van de dienst Abdominale heelkunde van het A.S.Z. met de HugoTM-robot aan de slag gaan.
Dankzij deze robot wordt aanbod minimaal invasieve ingrepen sterk uitgebreid
De HugoTM-robot is in het A.S.Z. opgesteld in één van de in totaal tien zalen van het operatiekwartier op campus Aalst, waardoor er nu drie OK-zalen volledig uitgerust zijn met een robotplatform. Naast de HugoTM-robot, beschikt het operatiekwartier ook over een Da Vinci®-robot die gebruikt wordt voor verschillende specialismen en een ROSA-knierobot.
Dr. Van den Bossche: “Hét voordeel van deze extra robot is dat er dubbel zoveel beschikbare tijd is om robotgeassisteerde ingrepen uit te voeren en dus dubbel zoveel patiënten op deze manier minimaal invasief behandeld kunnen worden. Deze ingrepen zorgen ervoor dat patiënten sneller herstellen na een ingreep. Ook in het kader van de zeer gespecialiseerde pancreaschirurgie en andere complexe chirurgie is dit een belangrijke aanvulling in het aanbod, want ook hier is nu verdere uitbreiding mogelijk.”
De toekomst van robotchirurgie is veelbelovend
Naast abdominale heelkunde, is het de bedoeling dat de HugoTM-robot in de zeer nabije toekomst ook zal gebruikt worden voor urologische en gynaecologische ingrepen binnen het A.S.Z. De artsen en medewerkers van deze diensten zijn momenteel al in opleiding hiervoor. Naar de fusie toe met het OLV Ziekenhuis die voorzien is voor 2025, zal deze robot ook een mooie aanvulling zijn in de gezamenlijke voorzieningen. Dus samen zullen de artsen en hun teams binnen het fusieziekenhuis zich nog meer kunnen onderscheiden en specialiseren in robotchirurgie om hun vooraanstaande positie op internationaal vlak verder te verstevigen.
V.l.n.r. Dr. Bert Van den Bossche, Dr. Martin Poortmans