A.S.Z. introduceert moodboards voor patiëntgerichte zorg op de dienst Geriatrie

Op de dienst Geriatrie van het A.S.Z. is een nieuwe aanpak geïntroduceerd om de zorgervaring van patiënten en hun naasten te verbeteren. Sinds kort worden op deze dienst persoonlijke moodboards ingezet om de beleving en wensen van iedere patiënt te visualiseren en te integreren in de zorgverlening.

Het moodboard is een hulpmiddel dat patiënten en hun families helpt om belangrijke aspecten van hun leven te delen met het zorgteam. Hierdoor kunnen kan het hele team (verpleegkundigen, artsen, ergotherapeuten, ...) een beter beeld krijgen van de patiënt als persoon. De informatie die op het moodboard wordt weergegeven, biedt een uitgebreid inzicht in de persoonlijke voorkeuren, gewoontes van de patiënt.

Een moodboard is een visuele weergave van diverse persoonlijke aspecten van de patiënt. Familieleden en naasten worden aangemoedigd om het moodboard in te vullen met antwoorden op vragen zoals:

  • Wat is de roepnaam van de patiënt?
  • Wie zijn de belangrijke personen in zijn/haar leven?
  • Wat was zijn/haar beroep en hoe besteedt hij/zij vrije tijd?
  • Welke belangrijke gewoontes en rituelen heeft de patiënt?
  • Wat zijn de eetgewoontes van de patiënt?
  • Welke muzikale voorkeuren heeft de patiënt?

Daarnaast wordt ook gevraagd naar eventuele zorgen en bekommernissen van de familieleden of naasten. Dit helpt het zorgteam om niet alleen de patiënt, maar ook diens omgeving beter te ondersteunen.

Waarom een moodboard? Het doel van het moodboard is om persoonsgerichte zorg te bieden. Door deze persoonlijke informatie op een toegankelijke en visuele manier te presenteren, kan het zorgteam hun aanpak afstemmen op de unieke behoeften en wensen van elke patiënt. Tevens zorgt dit voor een betere ziekenhuiservaring.

Het moodboard wordt opgehangen in de kamer van de patiënt, zodat de medewerkers altijd toegang hebben tot deze waardevolle informatie. Dit initiatief is een belangrijke stap in de richting van patiënt- en familiegerichte zorg, waarbij de nadruk ligt op het respecteren van de persoonlijke identiteit en voorkeuren van de patiënt.

Het A.S.Z. is trots op dit pilootproject en we bekijken volop hoe we dit kunnen implementeren op de andere Geriatrie verpleegafdelingen.

Jo Rutsaert, Medical Management Assistant dienst Geriatrie: Wij zijn alvast enthousiast over de mogelijkheden die het moodboard biedt om de zorg nog meer te personaliseren.

over_mij_moodboard_asz_2.png
over_mij_moodboard_asz.png
over_mij_moodboard_asz_3.png