LLETZ/LEEP
Overzicht
Op deze pagina
Een LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone) of LEEP (Loop Electrical Excision Procedure) is een kleine gynaecologische ingreep die dient om een afwijkend stukje van de baarmoederhals te verwijderen.
Redenen voor een LLETZ
Uw gynaecoloog kan een LLETZ adviseren in de volgende gevallen:
- Er is sprake van een afwijking van de baarmoederhals die, indien onbehandeld, op lange termijn aanleiding zou kunnen geven tot baarmoederhalskanker. Deze afwijking werd eerder vastgesteld ter gelegenheid van een colposcopie.
- Er is sprake van een afwijkend uitstrijkje, maar bij colposcopie kan geen duidelijke afwijking worden vastgesteld. In dat geval spreken we van een diagnostische LLETZ-procedure.
De voorbereiding
Na installatie op de gynaecologische stoel zal de gynaecoloog eerst de schaamlippen en de vulva uitwendig ontsmetten. Vervolgens wordt een steriel laken onder de billen geschoven en wordt een steriele eendenbek (speculum) geplaatst. Nadien wordt de vagina en de baarmoedermond ontsmet.
Verdoving
Algemene narcose of lokale verdoving.
De ingreep zelf
Na het aankleuren van de baarmoederhals met een joodoplossing (bruine kleurstof) wordt door middel van een metalen lusje het afwijkend stukje van de baarmoederhals verwijderd. Dit duurt slechts een paar seconden en is niet pijnlijk, wel kunt u gedurende de procedure de warmteontwikkeling voelen.
Na de ingreep
De hele procedure duurt slechts een vijftal minuten en nadien mag u gewoon terug de polikliniek verlaten. De eerste dagen kan u nog wat bloedverlies hebben, dit is gewoonlijk minder dan een menstruatie. Indien u na enkele dagen plots heviger bloedverlies krijgt, moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Soms is er immers een bloedvaatje dat terug begint te bloeden.
De dagen en weken nadien zal uw vaginale afscheiding overvloediger zijn en eerder bruin-geel gekleurd (wondvocht). Indien dit te vervelend is (kan soms met een onaangename geur gepaard gaan), kan u eventueel eenmaal per dag de vagina spoelen met Isobetadine vaginale oplossing (te verkrijgen bij de apotheek). Deze spoelingen zijn echter niet nodig voor de wondgenezing en worden de eerste week best vermeden.
Na iedere operatie wordt een afspraak gemaakt voor een controleonderzoek. Ook zal u wellicht een telefonische afspraak krijgen voor de uitslag van het weefselonderzoek. De gynaecoloog zal met jou de frequentie van de verdere controles bespreken.