Vernieuwde ziekenhuisapotheek in gebruik genomen

Het A.S.Z. kondigt met trots de ingebruikname van zijn volledig vernieuwde apotheek op campus Aalst aan. Deze gloednieuwe dienst is het resultaat van een uitgebreide renovatie-operatie, waarbij de oppervlakte met maar liefst 40% is vergroot tot 650 m². In deze nieuwe ziekenhuisapotheek staan efficiëntie en doorgedreven medicatieveiligheid centraal.

apotheek_ASZ_aalst

De vernieuwde apotheek huisvest ongeveer 20 medewerkers, waaronder ziekenhuisapothekers, farmaceutisch technisch assistenten, en administratief- en logistiek medewerkers, allen werkzaam in een state-of-the-art werkomgeving. De ziekenhuisapotheek staat in voor een veilige en continue farmaceutische zorg voor de patiënt. Deze gloednieuwe afdeling is voorzien van de meest moderne en efficiënte klimatisatiesystemen, waarbij bijzondere aandacht is besteed aan energiebesparing en duurzaamheid om de optimale bewaring van geneesmiddelen te waarborgen.

Marijke Fostier, diensthoofd apotheek bij A.S.Z.: We zijn ontzettend trots op onze ziekenhuisapotheek die is uitgerust volgens de nieuwste normen. We zijn heel nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van deze prachtige nieuwe apotheek, en het resultaat is meer dan geslaagd.

De apotheek stelt hoge eisen aan de productie- en bewaringsruimtes, essentieel voor een omgeving waar onder beschermde en gecontroleerde omstandigheden met geneesmiddelen wordt gewerkt. Er is een geavanceerde drukhiërarchie geïmplementeerd om contaminatie te voorkomen en de verspreiding van schadelijke stoffen te minimaliseren.

Met een indrukwekkend assortiment van 1.933 verschillende artikelen, een jaarlijks verbruik van 177.208 tabletten paracetamol en jaarlijks 10.800 bereidingen op maat voor de patiënt (denk aan chemotherapie, steriele oogdruppels en spuitjes, capsules,…) is de nieuwe apotheek van A.S.Z. campus Aalst uitgerust om aan de hoogste standaarden te voldoen. De dienst beschikt nu over meer stockagecapaciteit, een logische medicatieflow, en een moderne koelcel voor temperatuurgevoelige medicatie.

In lijn met het LEAN-principe is de apotheek ontworpen voor maximale efficiëntie, hygiëne en veiligheid, zonder in te boeten op beleving en transparantie. Dankzij het gebruik van veel glas en natuurlijk daglicht biedt de werkruimte een aangename en open werkomgeving, terwijl privacy en geluidsisolatie gewaarborgd blijven.

De ziekenhuisapotheek van A.S.Z. campus Aalst zet zich niet alleen in voor de bewaking van geneesmiddelengebruik, inkoop, bereidingen, en kwaliteitscontrole, maar biedt ook stageplaatsen en opleidingen voor zowel ziekenhuisapothekers in opleiding, apothekersassistenten , als farmaceutisch technisch assistenten in opleiding.

Een nieuwe toevoeging is de polyvalente ruimte aan de ingang van de apotheek, ontworpen voor vergaderingen, opleidingen, maar ook als ‘poliklinische apotheek’ waar de patiënt terecht kan voor uitleg en advies over medicatie, en waar vertrouwelijke gesprekken met de patiënt kunnen plaatsvinden.

Deze vernieuwing onderstreept de toewijding van het A.S.Z. om voortdurend te investeren in innovatieve en kwaliteitsvolle gezondheidszorg.

apotheek_ASZ_aalst_scannen
apotheek_verpakken_ASZ
apotheek_ASZ_aalst3
apotheek_bereidingen
apotheek_bereidingen_5
gesprekslokaal_Apotheek_ASZ